Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 24 november - vecka 47
Forshaga

Mikael får äntligen träffa familjen

Mikael Gebrehiwet från Eritrea bor i Forshaga men har sin familj i Etiopiens huvudstad Addis Abeba.I sommar ska Mikael åka ner och träffa dem, tack vare en anonym välgörare som läst i VF om hans längtan efter sin fru och sina tre barn.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Den yngsta dottern, som är fyra år nu, var bara tre månader då Mikael såg henne senast. Han hade varit soldat i Eritreas armé, men deserterade och tog sig till Etiopien, och för honom gick det relativt lätt att få asyl när han kom till Sverige.

Men för familjen, som också lyckades fly till Etiopien, var det betydligt värre. För på dem ställde svenska myndigheter krav på att de skulle ha pass eller någon annan handling som kunde styrka deras identitet.

Även Migrationsverkets egna tjänstemän ansåg att detta var ett orimligt krav som hindrade familjer från att återförenas, och efterlyste en lagändring. Det gjorde också flera politiska partier, och i överenskommelsen mellan regeringen och Miljöpartiet i fjol höst om flyktingmottagande fanns frågan med.

– I januari i år kom en dom i Migrationsöverdomstolen som skulle öppna för att underlätta återföreningar av splittrade familjer. Men sen har inget mer hänt, och på Migrationsverket säger man att man måste anställa mer folk för att handlägga de fall det rör sig om – och en del har väntat längre än Mikael, hans ansökan har ”bara” väntat i två och ett halvt år, säger Gunnar Ström på Röda Korset i Forshaga, som tagit sig an Mikaels fall.

Sedan VF skrivit om honom i höstas hörde en person av sig och ville ge honom pengar till en flygbiljett för att hälsa på familjen i Addis Abeba.

– Vi avvaktade, för vi trodde att det skulle lösa sig ändå. Men nu verkar det som att det kan dra ut hur länge som helst, så nu har vi tagit emot pengarna. På själva midsommarafton far Mikael ner och får vara med sin familj i tre veckor, berättar Gunnar Ström.

– Jag känner jättemycket glädje över att få träffa dem, säger Mikael själv, som annars har svårt att uttrycka sig på svenska. Gunnar Ström menar att hans oro för familjen har gjort det svårare för honom att koncent­rera sig på sin svenskundervisning.

Annars har han praktik på Forshaga kommun med gräsklippning och liknande göromål. Men i framtiden hoppas han att kunna få jobba som målare, vilket han också sysslat med tidigare.

När tror du att familjen kan komma hit till dig?

– Jag vet inte, jag kan bara vänta…

– Jag är fullkomligt övertygad om att de kommer hit, men det är frustrerande att det ska ta så lång tid. Killen lider ju, det är oerhört svårt för honom att utveckla sitt liv här, säger Gunnar Ström.

Rätta oss
1 / 1
I nästan fyra år har Mikael Gebrehiwet bara fått se sin familj på fotografier, bland annat tagna av Gunnar Ström, när han hälsade på dem i Etiopien i slutet av förra året. På bilden finns också ett par personer som hjälper familjen i Addis Abeba.
Aktuell artikel (1 av 1)
Mikael får äntligen träffa familjen

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!