Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 24 juni - vecka 25
Forshaga

En tur tillsammans på Vänern

De såg alla fram mot en trevlig tur på Vänern tillsammans med sina familjer, vänner och SFI-lärarna när Forshaga kommun och Röda korset bjöd flyktingarna i kommunen på en båttur till Alvön i Vänern.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Trots att det blåste lite småkallt vid Inre hamn i Karlstad, värmdes man av den glädje som strålade från det 50-tal flyktingar, barn, kvinnor och män som väntade på att få stiga ombord på båten som skulle ta dem ut till Alvön. Båtutflykten var ett samarbete mellan Forshaga kommun och Röda korset.

– Den här resan blir ett avbrott i vardagen och de kan umgås med sina familjer och vänner. Ett sätt att få tid över att göra något annat än bara vara hos mig och lära sig svenska och sen gå tillbaka till sina lägenheter eller till Katrineberg, säger Angelica Björkman, SFI-lärare i Forshaga kommun.

Många av flyktingarna kommer från Syrien och har en akademisk bakgrund. Fady Alameer Hasan arbetade som ögonläkare med en egen praktik tillsammans med sin hustru som fortfarande är kvar i Syrien tillsammans med parets två döttrar.

– Jag kom till Sverige i februari och valde att fly hit eftersom många talade så gott om landet och att det fanns bara förutsättningar att leva här. Innan jag började läsa svenska via SFI, försökte jag lära mig lite på egen hand. Mitt mål är att i framtiden kunna arbeta som läkare här i Sverige, berättar Fady Alameer Hasan, som såg fram mot ett avbrott i vardagen med en tur på Vänern.

Med på båtresan var även kommunalrådet Angelica Rage som önskade att alla dessa välutbildade flyktingars kompetens kunde tas tillvara på ett bättre sätt än det görs nu.

– Jag hoppas att båt­resan kan ge oss alla nya erfarenheter av varandra. Det blir säkert många intressanta diskussioner under dagen, menade Angelica Rage (S), kommunalråd.

Rätta oss
1 / 1
Ett 50-tal av de flyktingar som bor i Forshaga åkte på en båttur på Vänern på torsdagen, tillsammans med sina SFI-lärare, kommunalrådet Angelica Rage och personal vid Röda korset.
Aktuell artikel (1 av 4)
En tur tillsammans på Vänern

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!