Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 21 oktober - vecka 42
Nyheter

Expert dömer ut förhören

De timslånga och rekordmånga förhören döms helt ut av docenten inom förhörsmetoder på barn. Sara Landström anser att användandet av vallningar och dockor är vanskligt och vansinnigt.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Precis som många andra knöt det sig i magen även för Sara Landström, expert på förhör med barn och docent vid psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet när hon såg dokumentären om Kevinfallet.

– Det som är anmärkningsvärt i dessa förhör är att barnen inte blir lyssnade till. Polisen ignorerar deras svar. Istället blir de matade med information och påståenden som de ska ta ställning till. Den absurda mängden förhör gör inte saken bättre. Det finns inga skäl att hålla så här många förhör. Polisen tror att pojkarna har gjort sig skyldiga till mordet eller har sett mordet men de har inga säkra bevis för att så är fallet. Eftersom pojkarna själva inte bidrar med någon ny information borde förhören ha upphört långt tidigare än vad de gör i den här utredningen.

Att de dessutom använde sig av vallningar och dockor för att ”locka fram minnen” hos bröderna menar hon är en mycket riskabel metod. Det kan få motsatt effekt. Istället för att plocka fram minnen kan det få barnen att börja berätta om saker som inte hänt. I dokumentären ger förhörsledaren femåringen en pinne som han inte verkar veta vad han ska använda till.

• Vad anser du om förhörsteknikerna?

– Frågor upprepas gång på gång för att få barnen att svara på frågor de inte vet hur de ska besvara. Trots att den äldsta brodern säger att det inte har gått till på det där sättet som polisen påstår, fortsätter de pressa honom. Det är vansinnigt.

• Hur kan det komma sig att barnpsykologerna inte gjorde någonting?

– Poliser, experter och barnpsykologerna verkar alla gå på en gemensam linje, nämligen att barnen gjort sig skyldiga till brottet. Då gör experterna egentligen ingen nytta i fallet. Det verkar som om alla tror på hypotesen att pojkarna har begått ett allvarligt brott och polisen måste hjälpa dem att minnas. Hade de prövat alternativa hypoteser om hur brottet gått till och vem eller vilka som varit inblandade hade förhoppningsvis inte barnpsykologerna varit lika passiva.

Hon kritiserar även valet att inte låta barnen ha något juridiskt ombud som såg till att förhören var av sådan kvalité att de klarar en granskning i domstol.

– I dag hade detta inte skett. Barnen hade fått juridiska ombud och förhören hade sett ut på ett annat sätt. Det finns utarbetade metoder för hur förhör ska hållas. Nu gäller det för polisen att se över vad som gick fel i denna utredning och vilka lärdomar de kan ta med sig för att se till att detta inte sker igen. Det här är ett rättsövergrepp och jag aldrig sett något liknande fall.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 8)
Expert dömer ut förhören

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!