Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Måndag, 23 juli - vecka 30
Eda

Eda vill förstärka sin personal efter lagbrottet

Konkurrensverket riktade tidigare i sommar hård kritik mot Eda kommun efter att de granskat flertalet av deras offentliga upphandlingar – och menade att man kraftigt brutit mot lagen.Nu har kommunen kommit med sitt yttrande.Och man anger att man har för avsikt att stärka sin personalkår.
Artikeln fortsätter efter annonsen

VF skrev om det i slutet av maj.

Att Eda kommun under fem års tid köpt tjänster av mark- och anläggningsföretaget Högab AB på ett belopp närmare 20 miljoner kronor.

Och att det endast var vid ett fåtal tillfällen där tjänsterna upphandlats, och då som små direktupphandlingar. Detta även fast beloppet vid flera tillfällen var hundratusentals kronor högre än vad gränsen för direktupphandling ligger på.

När Konkurrensverket senare fick nys om dessa uppgifter så påbörjade man en granskning av kommunen. En granskning som slutade i hård kritik där man ansåg att Eda hade skött det hela på ett regelvidrigt sätt.

– Det blev fel, vi skötte det inte snyggt. Vi tar åt oss av kritiken och lovar förbättring, säger kommunchefen Birgitta Jansson.

Åtgärderna som kommunen lovar att förändra har man nu skickat in i ett yttrande till myndigheten.

Bland annat anger man att man har för avsikt att förstärka upphandlingsfunktionen. Detta innebär bland annat en ökad personalstyrka.

– Vi skulle behöva någon mer upphandlare så vi kan säkerställa att ingenting går fel. Att vi kan göra rätt från början, säger hon.

Samma spår är också kommunalrådet Hans Nilsson (HEL) inne på.

– Jag tror att det är lösningen. Vi har inte kommit så långt i de diskussionerna än visserligen. Men det är en stor summa som kommunen upphandlar varje år så skulle vi ha mer resurser så skulle vi också göra bättre affärer.

• Det var ju ganska omfattande misstag det här rörde sig om. Vad har det för konsekvenser för er i dag?

– Vi väntar på svar från Konkurrensverket, men redan i den första rapporten angav de att det inte blir någon straffavgift. Så det skulle ju vara lite konstigt om de gjorde en annorlunda bedömning nu, säger han.

I sitt yttrande anger också kommunen att de i fortsättningen kommer publicera samtliga av sina direktupphandlingar på sin hemsida.

En lösning som dock inte enbart är till för att Konkurrensverket vill det.

– Nej, det skapar också en öppenhet så att fler företag kan tänkas göra affärer. Det leder till en större konkurrens, säger Hans Nilsson.

• Skulle du säga att misstagen är glömda nu?

– Givetvis finns det kvar i minnet och det är något som vi kommer göra allt i vår makt för att se till att det inte inträffar igen. Upphandlingarna kommer att granskas noga hädanefter och när vi gör direktupphandlingar kommer vi vara säkra på att beloppet är under maxgränsen.

Rätta oss
1 / 1
Konkurrensverket riktade tidigare i sommar hård kritik mot Eda kommun efter att de granskat flertalet av deras offentliga upphandlingar – och menade att man kraftigt brutit mot lagen.FOTO: ARKIV
Aktuell artikel (1 av 5)
Eda vill förstärka sin personal efter lagbrottet

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!