Fredag, 22 september - vecka 38
Nyheter

Bröderna vill ha ursäkt från polisen

Foto: Håkan Strandman

Bröderna som pekades ut 1998 för att ha mördat fyraårige Kevin trädde fram under fredagen för att berätta sina versioner om granskningen SVT gjort.

De beskrev en känsla av lättnad och upprättelse samtidigt som de vill att Rolf Sandberg går ut med en offentlig ursäkt om de rentvås från alla misstankar.

Artikeln fortsätter efter annonsen

På fredagsförmiddagen hade de utpekade bröderna i det uppmärksammade Kevinfallet Christian, 25 och Robin, 23, kallat till presskonferens i Stockholm. Tillsammans med föräldrarna Annika och Weine, samt styvmamman Eva och advokaterna Thomas Olsson och Slobodan Jojovic tog de emot medieuppbådet för att nu för första gången ge sin version av de föregående veckornas händelser.

– Det är som om vi levt i en bubbla som nu spräckts, säger Christian.

Efter att själva fått se hur förhören gick till den där hösten för snart 19 år sedan var reaktionerna kraftiga hemma i tv-soffan.

– Det var känslosamt, speciellt när man såg på vilket sätt de höll dem på.

– Jag var chockad över att det gick till sådär, inflikade Robin.

Då föräldrarna inte fick vara med i förhörsrummet under de totalt 30 tillfällena med de då fem- och sjuåriga barnen fick de ingen vetskap om vad som föregick innanför de stängda dörrarna förrän nu.

– Det var fruktansvärt och chockartat. Det har varit tufft att hantera och för mig personligen har det varit väldigt starka känslor och jag känner mig kränkt. Ett oerhört bedrägeri och man var som en bricka i ett spel, säger Annika.

När pojkarna så dömdes för mordet på fyraårige Kevin gick familjen in i ett stort mörker och började känna en ständig oro för att personer ville pojkarna illa. Samtidigt försökte Weine få fram förundersökningen från polisen. De vägrade.

– Rolf Sandberg sa blankt nej. Att vi hade rätt till den då har vi förstått i dag, men då bestred vi det inte. Tyvärr, säger han.

Han berättade även att de så kallade dagboksanteckningarna som använts som bevis aldrig funnits.

– Jag kan säga så här, under hela mitt liv har jag inte skrivit en enda dagbok. Jag har gjort anteckningar när jag var inne på psykavdelningen och som polisen bad mig att göra. De kom in flera gånger och förhörde mig under tiden jag var där, berättar han för VF.

Bröderna fortsatte presskonferensen med att berätta hur de mått under den här långa tiden som gått från händelsen till att de nu fått sin upprättelse i och med granskningen som SVT och Dan Josefsson gjort i "Dokument inifrån".

– Man hade en ständig oro för att någon ville en illa. Gick man på stan och någon tittade väl länge undrade jag ”varför stirrar den personen och vad tror den om mig"? Det var en ständig oro att det skulle hända någonting. Nu blåste det helt bort, säger Christian.

Robin har medvetet valt att inte besöka hemstaden Arvika under tiden dokumentären visades. Christian däremot vittnar om att folk har kommit fram och kramat om honom.

– Det är en väldigt stor befrielse att det här kommer upp och det blev som vi hoppades på. En barndomskamrat hörde av sig och ville ta upp kontakten igen, jag grät i det samtalet kan jag säga.

På frågan om de någonsin tvivlat på ifall de dödade Kevin eller inte var svaret solklart.

– Fanns aldrig något tvivel. Jag har aldrig levt i tron att jag gjort det, säger Robin.

Nu är det främsta målet att bröderna ska avskrivas helt från alla misstankar kring mordet då förundersökningen återupptagits av åklagarkammaren i Karlstad. Ett beslut som väntas komma under hösten.

– Jag kan inte bestämma det beslutet. Men det är bara vänta och se. Självklart är det här en upprättelse, man känner sig ändå oskyldig och ganska rentvådd med det som vi släppt ut, men självklart vore det skönt om det gick hela vägen. Det enda jag skulle vilja göra, om det nu blir bestämt att vi blir rentvådda, är att få en offentlig ursäkt från Rolf Sandberg, säger Robin och fick medhåll fram samtliga familjemedlemmar.

Men fram tills dess ser både bröderna och familjen emot att börja kunna leva ett vanligt liv.

– Det ska bli skönt att inte behöva tänka på alla möjliga saker och inte vara rädd för någon. Det blir ett nytt kapitel i livet som man äntligen kan få lugna ned sig i, säger Christian och får medhåll från lillebrodern.

– Det känns underbart. Jag ska leva som vanligt och det sköna är att om någon kommer fram och frågar: du var med om det här med Kevin va? Då kan jag svara, ja det var jag. Det har jag aldrig kunnat säga innan.

Rätta oss
1 / 6

Bröderna Robin och Christian träffade under fredagen för första gången media under en presskonferens i Stockholm. De och familjen kände sig lätta över hur allting tagit vändning sedan SVT:s granskning.

2 / 6

"Jag har aldrig levt i tron att jag gjort det" sa Robin.

3 / 6

Styvmamma Eva, pappa Weine, Robin, Christian och mamma Annika fanns på plats under presskonferensen.

4 / 6

Thomas Olsson riktade skarp kritik mot polisutredningen: "Ett rättsövergrepp och skandalöst".

5 / 6

Bröderna tillsammans med SVT:s Jan Josefsson som låg bakom dokumentären som avslöjade hur polisen behandlat pojkarna under förhören 1998.

6 / 6

Aktuell artikel (1 av 8)
Bröderna vill ha ursäkt från polisen

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!