Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Måndag, 23 oktober - vecka 43
Nyheter

Bra sommar för bisyssla

Foto: Linn Malmén

För torrt för bina i sommar? Nej, faktiskt inte.

Efter ett par dystra år kan länets biodlare summera en klart godkänd honungssäsong.

– Regnen runt midsommar räddade upp det, säger Ingmar Germundsson i Glava.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Livet som biodlare är synnerligen osäkert, då man till stor del är utlämnad åt vädrets makter. Lagom av allt – regn, sol och värme – är bästa receptet. Runt om i Sverige har det också rapporterats om problem – från Norrland till östkusten och även Skåne där den dåliga rapsblomningen drabbat bina.

Men i Värmland syns faktiskt ganska glada biodlarminer. Även om det inte verkar vara med några stora marginaler. Årets honungsskörd bygger till stor del på tiden från midsommar och ett par veckor framåt.

– Vi var oroliga i våras på grund av kylan, som kan göra att inte drottningarna får tillräckligt med mat. Men det löste sig. Sen kom det ju rejält med regn kring midsommar och värmen efteråt satte fart på blomningen. Jag har sällan sett så mycket blommande vitklöver som i år. Även skogshallonblomningen blev bra, säger Ingmar Germundsson.

• Och torkan som följde har inte ställt till det?

– Nej, faktiskt inte. Generellt har det varit lite mindre aktivitet kring samhällena, men vissa dagar har de jobbat desto hårdare. Och det krävs faktiskt inte så många dagar för dem att producera honung.

Ett 40-tal kilo per samhälle pekar det mot för Ingmar och hans totalt 200 bisamhällen, och något liknande verkar det bli i Säffle för LP:s Biodling och deras dubbelt så många kupor. Lars Pettersson är lättad:

– Ja, vi behövde ett hyggligt år efter de senaste somrarna, så det här ett steg i rätt riktning. Vi har jobbat bra för att förebygga mot varroakvalster och andra sjukdomar också, och nu rullar det på.

Han kan också konstatera en annan glädjande trend:

– Vi säljer väldigt många samhällen nu till folk som vill börja med biodling, det verkar ha blivit inne i vissa kretsar. Jättekul, det behövs verkligen!

Rätta oss
1 / 1

Trots torkan kan de värmländska biodlarna summera en lyckad honungssommar.

Aktuell artikel (1 av 8)
Bra sommar för bisyssla

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!