Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 21 januari - vecka 3
Nyheter

En modern arbetarklassiker, ett svindlande ninjaäventyr och en demokratisk historiebeskrivning. Årets bokrea bjuder på en hel del guldkorn. VF hjälper dig att plocka russinen ur kakan.

Alla bokälskares bästa tid är kommen. I dag börjar årets bokrea. Det är dags för handlarna att göra plats i hyllorna för nya titlar och för den som är hågad finns möjligheten att göra riktigt fina fynd.

– Det är en väldigt bra blandning i år. Det finns verkligen något för alla – från de allra minsta och uppåt. Och något som det verkligen har blivit mer av de senaste åren det är faktaböcker. Det finns många intressanta faktaböcker för barn och för de vuxna är det också ett brett och väldigt varierat utbud. Historieböcker och faktaböcker är inte bara böcker om gamla kungar längre, säger Marie Johansson på Akademibokhandeln på Bergvik.

Men hur lätt är det egentligen att hitta rätt bland alla tusentals titlar? Vilken faktabok får just mig att fatta vad det handlar om och vilken bok ska en köpa till bästa kompisen, svågern eller svärmor?

– Jag vet, det finns så oerhört mycket att välja mellan och vi hjälper såklart gärna till. För den som gillar mat finns många vegetariska kokböcker och till barn tycker jag att en kartbok är ett bra tips, det har vi några riktigt fina som kommer att vara med på rean. Och Minecraft-böcker, det går alltid hem, säger Marie Johansson och lyfter på de svarta sopsäckarna som än så länge döljer travarna för begivna bokslukare.

1 / 10

”Det är en väldigt bra blandning i år. Det finns verkligen något för alla – från de allra minsta och uppåt”, säger Marie Johansson på Akademibokhandeln.

2 / 10

Ninja Timmy och den vita apans hemlighet

Henrik Tamm

Bonnier Carlsen

Böckerna om Ninja Timmy är storfavoriter bland väldigt många barn från sex år och uppåt. Svindlande äventyr som passar både stora och små. Dessutom med väldigt fina illustrationer som skapar ytterligare en dimension för dem som läser.

MARIE

3 / 10

Svenska Kaffeserviser 1920-1980

Michél Carlsson

Ica Bokförlag

Vi svenskar älskar att dricka kaffe, det är ju faktiskt lite av vår grej. Och dessutom är det väldigt många som gillar att åka på loppisar och göra fynd. Det här en oerhört fin bok med en massa matnyttig information om många klassiska serviser.

MARIE

4 / 10

365 dagar: Utdrag ur kända och okända dagböcker

Anders Bergman och Emelie Perland

Historiska Media

En anteckning per dag av 365 olika skribenter från antiken till vår tid. Furstar och prostituerade, hemmafruar och sjöbusar – ett fascinerande gytter av röster hojtar i den här antologins demokratiska historieskrivning.

TOBIAS

5 / 10

Michel de Montaigne

Essayer 1-3

Atlantis

Renässansfransosen Montaigne uppfann essän, tänkte fritt långt innan det blev en fluga, och är en av få gestalter i världshistorien som gång på gång har vågat medge offentligt att han hade fel. Ett hedersmärke för den ambitiösa bokhyllan.

TOBIAS

6 / 10

Kriget har inget kvinnligt ansikte

Svetlana Aleksijevitj

Ersatz

På vissa bibliotek sorteras Aleksijevitj in bland fackböckerna; till exempel har jag hittat Bön för Tjernobyl på Energiförsörjning (det är sant!). Men allt hon skriver är plågsam och vacker skönlitteratur. Som detta förstlingsverk.

TOBIAS

7 / 10

Glöm mig

Alex Schulman

Bookmark Förlag

Jag har aldrig varit något fan av Alex Schulman, men här skriver han verkligen jättebra. Boken handlar om att växa upp med en alkoholiserad mamma och även om man inte har haft en sådan uppväxt så finns det mycket i känslobeskrivningarna som går att känna igen. Han lyckas fånga barnets perspektiv.

MARIE

8 / 10

Rosenmiraklet

Jean Genet

Modernista

Genets klassiska fängelseskildring från 1946 är en enorm läsupplevelse. Det handlar om relationer, våld och sexualitet, men grejen är att det är mycket större än så; hans litteratur spänner över alla livets aspekter.

FRIDA

9 / 10

Yarden

Kristian Lundberg

Bokförlaget Atlas

En modern arbetarroman från 2009, som redan blivit en klassiker. På poetisk och känslig prosa berättar Lundberg om slitjobbet på Yarden i Malmö, om klass och ensamhet.

FRIDA

10 / 10

Prins Charles känsla

Liv Strömquist

Galago

Strömquists tredje och i mitt tycke bästa seriealbum. Hon gör upp med kärleksmyten på sitt vanliga skarpa sätt och exemplifierar med historierna om Victoria Benedictsson, prinsessan Diana och Whitney Houston.

FRIDA

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!