Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 27 april - vecka 17
Arvika

”Hon bara skrek i telefon”

Johanna Hansdotter Feldts och Ingo Glaabs dotter Anna dog i somras. Innebränd i sin lägenhet.I dag kommer hovrättsdomen mot hennes ex-pojkvän, som dömdes till livstid för mord på Anna i tingsrätten.– Inget kan göra så att vi får Anna tillbaka. Men blir det livstid även i hovrätten behöver jag i alla fall inte tappa tron på rättsväsendet, säger Annas mamma.

Artikeln fortsätter efter annonsen

”Ett flerfamiljshus totalskadades i en brand i centrala Arvika på måndagskvällen. En ung kvinna som hittades av rökdykare avled senare av sina skador.”

Så lyder inledningen till den första texten i VF om lägenhetsbranden i Arvika under tidig kväll den 6 juli i somras. Bakom nyhetsrapporteringen finns Anna Feldt, en 25-årig kvinna som dog i sin lägenhet den kvällen. Och hennes familj, vars liv aldrig kommer att bli detsamma igen.

Läs också: Man misstänks för mord efter branden i Arvika

Några timmar efteråt grips en 26-årig Arvikabo, Annas ex-pojkvän. Han dömdes senare i tingsrätten för att ha hällt ut bensin utanför Annas lägenhet, tänt på – och gått därifrån.

Tingsrätten dömde honom för mord till lagens strängaste straff, livstids fängelse. En kvinnlig kamrat till mannen stod inför rätta för medhjälp, men friades.

– Jag var hemma i Sunne den kvällen, hade varit på jobbet hela dagen och satt mig ner för att vila, när telefonen ringde. Det var min dotter som bor i Arvika som ringde. Och hon bara skrek i telefonen. Fick inte fram ett ord, bara skrik. Till slut fick en granne ta luren och säga att det brann i Annas lägenhet, att det var allvarligt och att vi behövde komma dit, berättar Johanna Hansdotter Feldt.

Anna, som stod sina systrar mycket nära, hade pratat med dem om att hon kände sig hotad av mannen som hon haft ett förhållande med. Han hade bland annat hotat att han skulle bränna ner hennes lägenhet.

– Jag är övertygad om att det var för att hon ville lämna honom. Och den här gången visste han att det var på allvar, säger Johanna Hansdotter Feldt och berättar om hur familjen i Sunne kastade sig i bilen den kvällen för att köra mot Arvika. Hur polisen ringde längs vägen och berättade att Anna förts till Uppsala universitetssjukhus med ambulanshelikopter.

Hon berättar om blicken hos sjuksköterskan hon mötte på sjukhuset i Arvika. Blicken som fick Johanna att fråga: Är hon död? Lever Anna? Men sjuksköterskan kunde inte svara.

Till slut kom ändå beskedet som Johanna vetat inom sig men som hon skjutit ifrån sig – hon ville inte tänka tanken. Hennes flicka var död. I handen höll hon telefonen med Annas storasyster i andra änden.

– Hennes syster bor i Göteborg och fick dödsbeskedet på det sättet. Fruktansvärt. Men jag hade helt glömt att jag höll i en telefon då.

I början av hösten hölls rättegången mot den 26-årige mannen i Värmlands tingsrätt. Han dömdes för mord och grov mordbrand till livstids fängelse och dömdes att betala skadestånd på 50 000 kronor vardera till Annas anhöriga.

Men mannen överklagade domen via sin advokat och för några veckor sedan hölls rättegången i hovrätten i Göteborg. En hemsk upplevelse för Johanna och familjen, berättar hon.

– Hans försvarsadvokat sa sådana hemska saker om oss. Han ville svärta ner oss och tog fram ytterst privata saker om Anna, ett lösryckt dagboksblad från hennes dagbok som hittades i lägenheten efter branden. Saker som inte har ett dugg med det här att göra, som bara syftar till att få ner skadeståndet till oss.

• Hur var Anna som person?

– Hon var alltid vänlig mot alla människor. Hon kunde aldrig föreställa sig att någon skulle kunna vara elak mot henne, det fanns inte i hennes föreställningsvärld, för själv skulle hon aldrig vara elak. Hon pratade aldrig illa om någon. Hon var otroligt ordningsam och hade redan som barn städat och i ordning i sitt rum. Hon visste precis var hon lagt sina saker. Och hon låste alltid dörren om sig hemma, berättar Johanna och visar bilder på sin dotter.

En sexårig flicka med bruna ögon som ler mot kameran, en 17-åring med långt hår och nötbruna ögon. Och så en bild när hon ligger i gräset och ler – bilden som familjen valde till begravningskortet.

– Han har orsakat familjen livslång smärta. Jag fattar egentligen inte att man orkar gå vidare, men ändå gör man det. Man står väldigt ensam när något sådant här händer, för det finns ingen som riktigt kan förstå vad man känner när ens barn blivit mördat, säger Johanna Hansdotter Feldt.

Men i en tidningsartikel hon läste fick hon höra talas om organisationen RAV (Riksorganisationen för anhöriga till våldsdödade). Hon ringde, en kvinna svarade – och där, där hittade hon en person som förstod.

– Kvinnan jag pratade med, hennes son blev mördad för tio år sedan. Hon visste precis vad jag pratade om. Någon gång i framtiden, när jag blivit starkare, vill jag själv gärna stötta andra som hamnar i den här situationen.

Fotnot: VF har gett Thor Olsson, 26-åringens försvarsadvokat, möjlighet kommentera kritiken som riktas mot försvarets agerande i rättegången. I en skriftlig kommentar svarar han: ”Skadestånd till anhöriga är en så kallad tredjemansskada och utdöms inte med automatik. Vissa närstående kan få skadestånd i sådana här fall och huvudregeln är att hushållsgemenskap ska ha förelegat med den avlidne. Anna Feldt hade eget hushåll sedan åtta år tillbaka och åberopande av dagboksbladet var inte för att svärta ned någon utan för att bevisa att inga närstående berättigade till skadestånd fanns i detta fall.”

 

Rätta oss
1 / 2
Johanna Feldts dotter Anna dog i somras, 25 år gammal. Tidigare i höstas dömdes hennes ex-pojkvän, en 26-årig man, till livstids fängelse för att ha mördat Anna. Mannen överklagade domen. Idag kommer hovrätten med sin dom.
2 / 2
”Anna älskade stora örhängen. Hon var så vacker i dem. När vi fick komma in i lägenheten efter branden räddade hennes syster de här örhängena. De var sotskadade efter branden, men vi tvättade med målartvätt. Nu har jag dem i köket som ett minne efter min Anna”, säger Johanna Hansdotter Feldt.
Aktuell artikel (1 av 3)
”Hon bara skrek i telefon”

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!