Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 23 maj - vecka 21
Arvika

56 minnen i ett lapptäcke

Elisabeth Skoglund och Marga Nilsson har under ett och ett halv års tid planerat en utställning i Segerfors Kvarn ute i Rackstad. Den tionde juli går de planerna i uppfyllelse.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Det är en speciell plats att ha en utställning på. Inne i den gamla kvarnen finns fortfarande trapporna kvar som användes för hundra år sen när den var aktiv, lika stadiga nu som då.

- Det är fortfarande mjöl överallt, säger Elisabeth.

I den här miljön ställer Elisabeth Skoglund och Marga Nilsson ut olika textilhantverk de har producerat genom åren. Det är allt från tehuvor till barnkläder och lapptäcken. Mitt i alla färgglada kreationer är det ett utställningsobjekt som står ut. Ett gigantiskt lapptäcke bestående av 56 lappar, alla med sin egen historia.

- När jag fyllde 50 bad jag mina vänner att ge mig lappar, berättar Elisabeth. Alla lapparna har en historia kopplade till den personen som lappen kommer ifrån.

Resultatet av alla dessa lappar blev ett gigantiskt lapptäcke fyllt av minnen, karaktärsdrag och historier. På toppen av täcket tronar hennes makes bröllopsskjorta som hon sytt dit.

- Det tog mig tio år att göra den här klar, jag hade som mål att bara jobba på den när jag tyckte att det var roligt. Ramen till täcket är inspirerad av Sixtinska kapellet i Rom, jag gick runt och tog väldigt många kort på mosaiken när vi var där. Det var när täcket var klart som jag kände att det var dags att ha en utställning.

Även om lapptäcket klart tar upp mest plats finns det betydligt mer att se i kvarnens tre våningar som öppnas upp på lördag.

- Vi räknar med att ha 300 besökare här första dagen, säger Elisabeth. Det lär komma människor från hela Sverige.

Förmodligen kommer björken som blivit klädd i rött tyg utanför kvarnen fungera som en lysande fyr för besökarna.

Rätta oss
1 / 5
lappskoj-ls-1Lappskoj i kvarnen ska det bli. Utställningen i textil står fr v Elisabeth Skoglund och Marga Nilsson för. Tehuvor och sockar är bara en bråkdel av det egna utbudet som visas i Segerfors. Bara mjölnaren kommer utifrån.
2 / 5
lappskoj-ls-256 lappar av goda vänners minnen, New York marathon, det egna bröllopet med Janne, och Sixtinska kapellet i Rom. Elisabeth Skoglunds lapptäcke kan vara en karta över hennes liv.
3 / 5
lappskoj-ls-3Kvarnen i Segerfors kryllar av läckerheter, till och med bakelser som Elisabeth Skoglund sytt ihop. De tycks falla utställningskollegan Marga Nilsson i smaken.
4 / 5
lappskoj-ls-4Det ska vara skivor till kläderna, men inte vilka skivor som helst. Någonting i stil med Alica Babs "Den glade vandraren" om Elisabeth Skoglund får föreslå. Så ska det låta om Lappskoj.
5 / 5
lappskoj-ls-5Segerfors kvarn klädd för fest, till och med i bröllopsskrud och med Marga Nilsson krona på verket. Som en symbol för utställningen Lappskoj.
Aktuell artikel (1 av 1)
56 minnen i ett lapptäcke

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!