Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 21 mars - vecka 12
Nyheter

Ingen björn skjuten än

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Björnjakten började den 21 augusti men ännu har ingen björn fällts. Och Maria Falkevik, rovdjursansvarig på länsstyrelsen, tror att det kan dröja.

– Det kan dröja fram till älgjakten, säger Maria Falkevik.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Årets kvot består av två björnar men hittills har ingen björn fällts. En av anledningarna till att ingen björn har fällts är att det under årets jakt blivit svårare att hitta dem.

– Eftersom att vi för första gången har en hona med ungar vill vi väldigt gärna freda henne. Skulle det jagas med hundar är det lätt att man skrämmer henne och hon separeras från ungarna. Då kan honan välja att fortsätta på egen hand. Då är det lätt att hon mistas och kanske skjuts, säger Maria Falkevik.

Att det tar tid innan någon björn fälls hör inte till ovanligheterna. Värmland rymmer ett av landets mindre björnbestånd.

– Vi har inte lika många björnar som Dalarna exempelvis. Då är det svårare att stöta på björn när det är ett stort område som ska sökas av.

De flesta värmlandsbjörnarna finns i den nordligaste delen av länet. Men det hör inte till ovanligheterna att de även påträffas i södra delen av länet.

– Det händer att vi får rapporter om att björn påträffats i Kristinehamn och Björneborg även i Årjäng. Det handlar oftast om ensamma hanar som ger sig ut på vandring.

Störst chans att fälla björn tror Maria Falkevik är under älgjakten.

– Då är många jägare ute i skogen och att en björn passerar förbi när man sitter på pass är det vanligaste.

I början på veckan rapporterade SVT Nyheter Dalarna om en incident där en björn jagade en man som var på fågeljakt. Men under jakten på mannen sprang björnen in i ett träd och bröt nacken, och mannen klarade sig undan med blotta förskräckelsen.

– Det hör inte till vanligheterna att något sådant händer. Oftast så går björnen undan så fort den märker att något är i närheten, vilket är långt innan en människa märker att en björn är i närheten. Men givetvis kan det vara så att en björnhona skyddar sina ungar men det är främst mot andra björnhanar, säger Maria Falkevik.

Rätta oss
1 / 1

Björnjakten startade 21 augusti men än har ingen björn skjutits i Värmland.

Aktuell artikel (1 av 8)
Ingen björn skjuten än

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!