Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Torsdag, 18 januari - vecka 3
Allmän

"Vitryssland har befäst sin position som fortsatt diktatur"

Den vitryske diktatorn Aleksandr Lukasjenko tog föga förvånande hem valet i Vitryssland. Med 83,49 procent av rösterna kan Lukasjenko nu förbereda sig för ytterligare fem år som president.

Artikeln fortsätter efter annonsen

 

 

Men rapporterna om valfusk är åter starka. Värmlänningen Christian Holm Barenfeld, moderat riksdagsledamot, var på uppdrag av Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) i landet som valobservatör och han menar att det fortfarande fuskas med valsiffrorna.

– Vitryssland har befäst sin position som fortsatt diktatur genom gårdagens val, säger han, och fortsätter:

– När det gäller valräkningen är det ofta så att man som valövervakare inte får se eller följa rösträkningen över huvud taget. I de fall man faktiskt får se så kan man också med egna ögon se att det fuskas.

Sedan valet 2010 har EU haft sanktioner mot landet, bland annat i form av visumförbud och frysta tillgångar för affärsmän. Efter att Vitryssland har släppt ett antal politiska fångar har man dock börjat fundera över att häva sanktionerna – åtminstone tillfälligt.

Frankrikes EU-minister Harlem Désir hävdar för sin del att beslutet redan är fattat – även om Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) uttrycker sig mer försiktigt.

– Det måste vara väldigt väl kalibrerat om man så småningom ska lyfta några sanktioner på grund av att man har släppt de politiska fångarna. Så det här får vi återkomma till, säger hon till nyhetsbyrån TT efter måndagens möte med EU-kollegorna i Luxemburg.

Ett – som sagt – ganska försiktigt uttalande, menar Christian Holm Barenfeld.

– Det är ju ingen särskilt bestämd linje men jag hoppas och förutsätter att den svenska regeringen fortsätter att driva på och att man fortsätter vara tydliga i politiken. Jag har gjort det här fyra gånger och man kan alltid se någon förbättring, men till helheten är det så att man i stort sett inför varje val släppt politiska fångar. Efter valet 2010 fängslades många hundra personer, varav ett flertal presidentkandidater. Den siste av dem släpptes så sent som i augusti i år, säger han.

– Det är tråkigt, vi valobservatörer ser allting som går fel. Det som i grunden händer är att miljoner människor går och lägger sin röst för att påverka sin egen och sitt lands framtid samtidigt som de är medvetna om att de direkt blir bestulna på den möjligheten.

Rätta oss
1 / 2
Den vitryske diktatorn Aleksandr Lukasjenko tog föga förvånande hem valet i Vitryssland. Med 83,49 procent av rösterna kan Lukasjenko nu förbereda sig för ytterligare fem år som president. FOTO: TT
2 / 2
Christian Holm, moderat riksdagsledamot, var på uppdrag av Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) i Vitryssland som valobservatör. FOTO: Arkivbild
Aktuell artikel (1 av 1)
"Vitryssland har befäst sin position som fortsatt diktatur"

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!