Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 22 april - vecka 16
Allmän

Vill få grannar att agera vid hot och våld

Våld i nära relationer måste få ett slut. Initiativet Huskurage vill införa en policy för att skapa en genväg för grannar att agera.

Artikeln fortsätter efter annonsen

 

– Det är mycket svårare för någon att fortsätta ett systematiskt våld om det sägs emot, säger Peter Svensson.

Peter Svensson, som ursprungligen kommer från Munkfors men som nu bor i Stockholm, jobbar med våldsprevention och har startat initiativet Huskurage tillsammans med Nina Rung, utredare på polisens familjevåldsenhet.

– Våld i nära relationer är ett samhällsproblem, ett folkhälsoproblem. Varje dag anmäler 77 kvinnor våld i nära relation och 17 kvinnor i det här landet dör varje år, säger han.

För några veckor sedan kom de på idén till Huskurage. Med Huskurage vill de sprida riktlinjer i framförallt hyres- och bostadsrättsföreningar för hur grannar ska agera om det finns misstankar om våld eller hot om våld hos någon i huset. Policyn består av tre enkla punkter: ring på, kontakta annan granne för stöd, ring polisen.

– Genom vittnesmål från målsägande och misstänkta vet man att grannar ofta har hört saker men inte agerar. Vi måste ha en genväg för att hjälpa varandra, säger Peter Svensson.

Anledningen till att folk inte griper in även om man fattat misstankar tror han är att man inte vill lägga sig i, att man tycker det är pinsamt om man skulle ha fel.

– Men det här handlar om omsorg och att vi ska ta hand om varandra. Om vi råkar störa i någon form av superhärlig sexfest eller hockeymatch så får det väl vara så. Det viktigaste är ju att vi försäkrat oss om att allt är okej, och inte bara höjer ljudet på teven.

I det långa perspektivet är förhoppningen att få ett slut på våld och dödande i nära relationer. Rent praktiskt är det att det i framtiden ska finnas en policy i alla föreningar.

– Det är drömmen, och ett väldigt bra första steg, säger Peter Svensson.

Rätta oss
1 / 1
Nina Rung och Peter Svensson har startat initiativet Huskurage, ett slags kontrakt mellan grannar med visionen att få ett slut på våld och dödande i nära relationer.
Aktuell artikel (1 av 1)
Vill få grannar att agera vid hot och våld

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!