Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 24 april - vecka 17
Allmän

Vargvalpar ska placeras i Värmland

Länsstyrelsen har pekat ut två områden där vargvalpar kan placeras ut under våren 2012. De områden som Länsstyrelsen bedömer som lämpliga är Gåsborns- och Skugghöjdsreviret i östra respektive västra Värmland.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Regeringen har gett Länsstyrelsen i uppdrag att se ut två områden som passar bra för att sätta ut vargvalpar. Tanken är att förstärka genetiken i den svenska vargpopulationen. Detta är ett av de krav som EU-kommissionen har ställt för att tillåta licensjakt på varg i framtiden.

– Det har varit svårt för oss att peka ut lämpliga områden eftersom länet redan har flest vargar i landet, säger Lars Furuholm som är rovdjursansvarig på Länsstyrelsen Värmland. Därför har vi valt områden där det finns genetiskt särskilt värdefulla individer, eftersom dessa områden redan idag är fredade från eventuell licensjakt, säger han i ett pressmeddelande.

I samband med vargfödslarna i vår kommer vargvalpar från djurparker att sättas ut i några av de valpkullar som är lämpliga. Bland annat får åldersskillnaden mellan de vilda valparna och djurparksvalparna inte vara mer än cirka en vecka för att vargtiken inte ska stöta bort nykomlingarna.

Naturvårdsverket ska försöka sätta GPS-halsband på alfa-tiken i respektive revir. Det arbetet utförs av Viltskadecenters märkningsteam.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 1)
Vargvalpar ska placeras i Värmland

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!