Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 24 juni - vecka 25
Allmän

Vänern poppis i värmländska motioner

Vänern är ett populärt motionsämne hos de värmländska ledamöterna.Stina Bergström (MP) vill att mer gods ska fraktas på sjön, medan Jonas Gunnarsson (S) efterlyser en mer sammanhållen förvaltning av Vänern.
Artikeln fortsätter efter annonsen

– Vi behöver en satsning på Vänersjöfart. Det är något som har minskat de senaste åren, samtidigt som vi pratar om vikten av att transportera på vatten i stället för på vägarna eftersom det är klimatsmart, säger Stina Bergström (MP).

Hon motionerar bland annat för att hamnavgifterna ska korrigeras och att bygget av nya slussar ska komma i gång i Trollhättan.

– Vi behöver ta ett helhetsgrepp på Vänern. Det finns en stor kapacitet, vi vet alla hur det ser ut på vägarna och järnvägarna men vi har inte samma kapacitetsbrist på vattnet.

Jonas Gunnarsson (S) lyfter i sin motion fram problemet med Vänerns igenväxta stränder, något han menar blivit värre sedan 2008 då sjöns tappningsstrategi förändrades. Den strategi som finns idag inriktar sig på att vattennivån ligger på en så jämn nivå som möjligt över året, vilket har fört med sig att den städande effekt som ett varierat vattenstånd medför uteblir. Han vänder sig mot att ansvaret för Vänern är splittrat mellan olika myndigheter och organ.

”Det behöver därför tas initiativ som syftar till en bättre och mer sammanhållen förvaltning av den otroliga resurs som Vänern är”, skriver han i motionen.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 1)
Vänern poppis i värmländska motioner

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!