Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 18 augusti - vecka 33
Allmän

Tre förebilder som vill förändra

Fattigdom, hunger, ohälsa och traditionella beteenden är några av de problem som Zasp tampas med. VF träffade tre personer från projektområdet som på olika sätt blivit förebilder.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Susan Nyrenda och kusinerna Patrick och Kennedy Kumwenda är alla uppvuxna på den zambiska landsbygden. De kommer från byar där människor bor i lerhyddor och lagar mat över öppen eld. Utbildningsnivån är låg då många slutar skolan redan i sjuan eftersom det senare krävs terminsavgifter. Andelen personer som är drabbade av aids är hög och många av barnen dör innan de har fyllt ett år. I byarna finns varken el eller rinnande vatten och människorna försörjer sig genom självhushållning. Det finns också traditionella mönster såsom månggifte och hemgift som skapar problem.

Men Susan, Patrick och Kennedy sticker ut från mängden. De sitter alla i Zasps zambiska ledning och jobbar med att göra saker och ting bättre. Susan var till exempel den första kvinnan i området som valde att föda barn på Zasps klinik.

– Jag var lite nervös innan men det gick jättebra. Många var skeptiska till att föda på kliniken eftersom sköterskan är en man men efter att jag födde min dotter där släppte det. Nu är det kö till kliniken varje dag, säger Susan.

Hon förklarar att många nu inser att risken för komplikationer minskas och att det är större chans för både barnet och mamman att överleva om man föder på en klinik.

Kennedy som nu jobbar som ekonomiansvarig i Zasp växte upp under mycket fattiga förhållanden och trodde aldrig att han skulle gå längre än till sjuan i skolan. Men tack vare Zasp blev han sponsrad av en värmländsk familj och kunde gå ut gymnasiet. Han fick sedan låna pengar av Zasp för att kunna ta en universitetsexamen i ekonomi. Han är nu den enda i området som har en högre utbildning och har genom arbetet i projektet fått möjlighet att betala tillbaka lånet.

– Jag drömde inte ens om det här som barn, det verkade för otroligt, säger han.

Patrick Kumwenda som är projektets zambiska chef har gjort ett ställningstagande som i det här området är unikt.

– Jag kommer inte att sälja mina döttrar, säger han.

För en svensk är det här självklart men på den zambiska landsbygden betalar männen två kor eller två oxar i hemgift till sina söners fruars föräldrar. Om frun sedan vill skiljas måste hennes föräldrar lämna tillbaka hemgiften och att göra det är oftast omöjligt. Kvinnorna har därmed ingen rätt att skilja sig och ägs i princip av mannen.

Patrick hoppas kunna starta en förändring genom att statuera exempel. Han vet nämligen att det går att förändra saker även om det tar tid.

– Sedan projektet kom hit är det mycket som har hänt. Tidigare hämtade vi vatten från samma hål som djuren drack ur. Nu finns 95 brunnar i området. Byn där Zasp ligger har blivit en livlig samlingspunkt för hela området. Här har vi tillgång till el genom solpaneler och en generator. Vi kan därför erbjuda datakurser, visa filmer och hålla igång ett snickeri. Vi har också fått skolor, en sjukvårdsklinik och börjat diskutera saker som vi aldrig pratade om förut.

Den tydligaste förändringen som Patrick ser är ändå att hungerperioderna i området har förkortats.

– Förr kunde maten ta slut bara ett par månader efter skörden och för att överleva jobbade byborna hos dem som hade större fält i utbyte mot mat. Jag har stora fält och när jag vaknade på morgnarna brukade det finnas en lång kö av folk som ville arbeta för mig utanför min hydda. Numera har jag svårt att hitta någon som vill jobba extra.

Rätta oss
1 / 3
Kenndy Kumwenda.
2 / 3
Patrick Kumwenda.
3 / 3
Susan Nyrenda.
Aktuell artikel (1 av 1)
Tre förebilder som vill förändra

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!