Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Torsdag, 21 juni - vecka 25
Allmän

Tipsen som får dig att bli en miljömedveten konsument

Ikväll är det Earth hour, timmen då miljontals människor världen över släcker sina lampor, stänger av sina tv-apparater och låter laptoppen vila för att manifestera mot den globala uppvärmningen.
Artikeln fortsätter efter annonsen

VF tog ett snack med Rådrummet i Karlstad för att få tipsen som kan göra dig mer klimatsmart.

Det finns mycket man som privatperson kan göra för att minska sitt globala fotavtryck och ta ett större ansvar för miljön. Det är energi- och klimatrådgivaren Åsa Forsberg övertygad om.

– Miljöfrågan är en jättefråga som ibland kan kännas övermäktig, men jag tror på att man ska verka där man bor. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något, säger hon.

Henric Barkman, doktorand i hållbar konsumtion och fairtrade city-samordnare, håller med.

– Man ska börja med det man själv tycker är enkelt. Och det kan vara smart att börja med sådant som man direkt ser att man tjänar på.

Avfallsrådgivaren Karin Vogt tycker att källsortering av soporna är en bra startpunkt där de flesta med enkla medel kan göra ett bidrag som spelar stor roll.

– Källsortering är väldigt greppbart och kräver inte någon stor insats. Och det sparar både oerhört mycket energi och på våra naturresurser.

Hushållens energianvändning är en av de saker som Earth Hour-manifestationen siktar in sig lite extra på. Och just i våra hem finns faktiskt en hel del små åtgärder som man kan göra för att spara på energi.

– Vilken typ av lampor man har är en sådan där grundläggande sak. Genom att skaffa lågenergilampor, eller ännu hellre ledbelysning, så gör man inte bara naturen en tjänst, utan sparar också mycket pengar. lämnas in på återvinning, säger Åsa Forsberg.

En annan sak att se över är alla elektriska prylar man har i hemmet.

– Där har det hänt fantastiskt mycket på senare tid med betydligt energisnålare produkter. Även när det gäller sådant som vitvaror har energiförbrukningen sjunkit väldigt mycket, så därför är det en bra idé att se över sina prylar.

Men prylar och belysning i all ära, vill man göra en större insats så kan det vara läge att se över hur man lever. Att köra mindre bil är en självklar insats, att handla mindre en annan. Att handla lokalt producerade varor och köpa sådant som hör till årstiden är ett sätt att konsumera klimatsmartare, liksom att byta ut en del kött till vegetariska alternativ.

– Och kanske framförallt att man inte ska handla hem för mycket. Matsvinnet är en jätteförlust i energi, men det handlar också om väldigt stora värden som man slänger. Att handla oftare istället för att storhandla kan faktiskt vara en bra idé, säger Karin Vogt.

Alla små åtgärder har betydelse, poängterar Henric Barkman

– Alla måste dra sitt strå till stacken, konsumenter såväl som företagare och politiker. Det är ett gemensamt ansvar, säger han.

Rätta oss
1 / 1
Åsa Forsberg, Henric Barkman och Karin Vogt från Rådrummet i Karlstad tycker att Earth Hour är ett bra sätt att uppmärksamma klimatfrågan. Men engagemanget måste finnas varje dag, hos alla, poängterar de.
Aktuell artikel (1 av 1)
Tipsen som får dig att bli en miljömedveten konsument

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!