Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 17 november - vecka 46
Allmän

Sverige allt mindre självförsörjande på mat

Situationen för landets lantbrukare är egentligen mer än bara ett bondeproblem. Sverige som land, och för den delen Värmland som landskap, blir allt mindre självförsörjande på mat för varje år som går.Idag är det bara mjölk som vi själva kan producera i tillräcklig mängd.
Artikeln fortsätter efter annonsen

För 100 år sedan var Sverige i allt väsentligt självförsörjande när det gäller livsmedelsproduktion. Idag är siffran knappt 50 procent. Och den fortsätter att sjunka.

– Det är egentligen bara mjölk som vi fortfarande kan säga oss vara självförsörjande på, men exempelvis kött sjunker hela tiden och det är en utveckling som pågått sedan 50-talet, konstaterar Erik Evestam, som menar att just den här trenden är starkare i Sverige än ute på kontinenten.

– I andra länder har man en strategi för att stötta produktionen och att värna sitt jordbruk, men i Sverige finns inget sådant. Sverige är snarare extrema när det gäller att avveckla alla stöd till jordbruket. Där går Sverige i täten.

Och att avveckla stöden har sitt pris, menar Erik Evestam. För den enskilde lantbrukaren naturligtvis, men även för landet som sådant eftersom lantbrukare står som garanter för sådana saker som en levande kulturbygd, öppna landskap och inhemsk matproduktion.

– Finns det inget stödsystem så kan man bara producera där det är mest lönsamt, vilket ju inte är Sverige eftersom vi till exempel har vinter och höga krav på djurhållningen. Utan stöden så finns en risk att den svenska bonden blir någon form av museal person som bara ger sig ut med betesräfsen inför varje turistsäsong, säger han.

Och det vore ingen önskvärd utveckling, menar Erik Evestam. Vare sig ur ett nationellt eller internationellt perspektiv.

– För nationen så är det naturligtvis problematiskt om man inte kan föda sin egen befolkning, men även ur ett globalt perspektiv så är det här bekymmersamt. Globalt sett så måste man öka livsmedelsproduktionen överallt, och då har vi, som är ett glest befolkat land med goda förutsättningar att producera livsmedel utan att man bedriver rovdrift, inte råd att bli ett museum, säger han.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 1)
Sverige allt mindre självförsörjande på mat

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!