Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 24 juni - vecka 25
Allmän

Solen sken över värmländsk turistnäring

Sommarens vackra väder har lockat mängder av turister till Värmland.– Det har varit en fantastisk sommar, säger Eva Aasum, turistchef på Arvika kommun.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Turisterna har strömmat in i många av länets kommuner och Arvika är inget undantag.

– Vi har haft en strålande sommar. I juli slog vi rekord i antal besökare på turistbyrån. Det var 11 284 stycken vilket är 47 procent fler än juli förra året, säger Eva Aasum, turistchef på Arvika kommun.

Det har även varit fler utländska turister än förr.

– Vi hade en ökning med 57 procent i juli. De allra flesta kommer från Tyskland men vi har även sett en ökning av engelska turister. Allt fler utländska turister köper fritidshus och det gör att de i sin tur lockar med sig vänner och släktingar som fyller stugorna.

När det kommer till norska turister så finns det ett stort mörkertal.

– Vi har väldigt många norska turister men de har ju inte samma behov av att gå till turistbyrån så de blir aldrig medräknade.

I Karlstad är det utomhusaktiviteterna som har lockat mest.

– På grund av det fina vädret har folk velat vara utomhus. Det har gjort att de företag som erbjuder aktiviteter inomhus har haft det tuffare men alla utomhusaktiviteter har gått väldigt, väldigt bra, säger Nina Höjdefors, turistchef på Karlstads kommun.

Eftersom läget var det motsatta förra året så säger Nina Höjdefors att man kan se det här året som en revansch för utomhusaktiviteterna.

– När jag har pratat med turistbyråerna har de sagt att det har varit ovanligt många utländska turister i år och jag vet att hotellverksamheterna har gått väldigt bra.

I Torsby hoppas man på att trenden kommer att hålla i sig

– Spontant ser det väldigt bra ut. Det verkar vara mer tyskar än vanligt. Det fina vädret har ju varit kanon för turismen och efter den här fina sommaren så tror jag att de återkommer nästa år, säger Mats Olsson, besöks- näringsstrateg i Torsby.

I Kristinehamn har den nya minigolfbanan i hamnen varit ett dragplåster.

– Den är omgjord till en äventyrsbana och den har haft överlägset många besökare i sommar. Även gästhamnen med glassförsäljning, fritidsbåtar och plats för husbilar har haft all time high, säger Mats Öhman, turistchef i Kristinehamn.

Det varma vädret har gjort att många har velat åka ut på sjön. Kristinehamns turbåtar har varit mycket populära i sommar och Bojorten Christine af Bro, som är Kristinehamns flytande stadsvapen, har haft fullbokat på alla sina turer.

– Jag hoppas att vi kan visa upp rekordsiffror när vi presenterar vår statistik över turistsäsongen i oktober, säger Mats Öhman.

Rätta oss
1 / 2
Det vackra vädret i sommar lockade många turister till Värmland.
2 / 2
Eva Aasum.
Aktuell artikel (1 av 1)
Solen sken över värmländsk turistnäring

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!