Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 24 april - vecka 17
Allmän

Nytt vargrevir bildat genom tjuvjakt

Misstankarna fanns redan förra vintern. Nu visar de preliminära resultaten från licensjakten att ett nytt vargrevir bildats utan länsstyrelsens vetskap – det till följd av tjuvjakt.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Det är efter revirinventering och DNA-analyser av påskjutna djur som ett nytt, men numera tömt, revir i Dömle uppdagats.

I februari 2013 spårades en blödande och kraftigt haltande, revirmarkerande hanne i Munkforstrakten. Genom DNA-prov återfanns samma hanne vid Dömle ett år senare. Hannen, ytterligare en vuxen varg samt fyra valpar fälldes under årets licensjakt, som, vad man trodde, var en familjegrupp från Gårdsjöreviret. Men DNA-analyser visade att de kom från det nya Dömlereviret – ett revir som alltså bildats genom ett tidigare försök till tjuvjakt.

– Vi har ingen annan förklaring till den. Det har inte varit någon skyddsjakt i området eller något paragraf 28-ärende som anmälts till oss. Det händer ibland att par går isär, möjligtvis kan skottskadan var en anledning, säger Fredrik Wilde, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Mellan Dömle och Gårdsjö är det bara en dags förflyttning för en varg, och reviren ligger i anslutning till varandra. Enligt Fredrik Wilde fanns förra sommaren misstankar om att hannen bildat ett nytt revir, något som inte gick att säkerställa. Troligtvis skedde det genom att han hittade en tik på plats.

– Det är inte sällan som tikar ser ut sitt revir och går och revirmarkerar. Förr eller senare dyker det upp en hanne. Tikarna är mer stationära och hannarna mobila.

Ytterligare områden med indikationer på vargförekomst har upptäckts vid inventeringen. Det gäller Borgvik som för första gången fått ett vargpar, Svanskogstrakten som hade varg för länge sedan samt varg vid sjön Vismen.

– Vismen har varit revir sedan 2012. Där ser det ut som om paret är utbytt. Hannen tågdödades förra sommaren och tiken var själv med valparna under vintern. Nu i vinter har vi fått indikation på nya vargar i området.

När det kommer till övriga licensjaktområden går det inte med säkerhet fastslå huruvida jakten nått sitt ändamål – att tömma Forshaga, Gårdsjö, Kläggen och Medskogen.

– Möjligen Dömle där det bara finns någon individ kvar. I Kläggen har det fällts ett antal, men vi tror att det finns någon enstaka kvar. I Forshaga och Medskogen finns det fler kvar än förväntat. Där fälldes inte särskilt många, säger Fredrik Wilde och berättar att öster om Sysslebäck, ett område med tidigare mycket varg, numera verkar tomt.

Inventeringen kommer pågå mars ut. Kvarstående jobb handlar mest om länets östra delar där man kommer fortsätta spåra och ta DNA-prover.

– Där är vi väldigt beroende av rapporter, säger Fredrik Wilde.

Resultatet från licensjakten

Revir      Fällda totalt • revirmarkerande •valp/fjoling Gårdsjö   5                   1                       4 Forshaga 3                                           3 Dömle     6                   2                      4 Kläggen   8                   2                       6 Medskogen 2                                        2 Totalt 24                      5                      19

Fotnot: I Forshaga uppskattas tre fyra vargar finnas kvar. I Medskogen cirka fem.Källa: Länsstyrelsen.

Rätta oss
1 / 1
Aktuell artikel (1 av 1)
Nytt vargrevir bildat genom tjuvjakt

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!