Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 24 april - vecka 17
Allmän

Nu öppnar framtidens operationshus

Om två månader öppnar CSK:s nya operationshus. På onsdagen bjöds en rundvandring i huset som är det första i sitt slag i Skandinavien, och som redan haft tretusen studiebesök.
Artikeln fortsätter efter annonsen

En stort glaskonstverk signerat Inga-Lena Klenell möter besökarna i operationshusets luftiga entré. Ytorna är ljusa och stora och öppna, stor omsorg har lagts på materialval och inte minst utsmyckning med genomgående naturtema.

– En utmaning har varit att skapa ett hus som inte ger fabrikskänsla, både för patienter och de som arbetar här. Därför har vi valt olika färgteman och varje operationssal har unika naturbilder från Värmland, säger hälso- och sjukvårdschef Tobias Kjellberg.

Våren 2012 togs första spadtaget för landstingets nya flaggskepp, som ska ersätta dagens föråldrade operation öst och väst. Nu anordnas en första rundtur i anläggningen där 40-60 patienter ska opereras dagligen.

Allt från planeringsstaben för operationsschema till faciliteter på uppvak, förberedelserum för instrument och patienter, en hybridsal för olika typer av ingrepp till flyttbara modulväggar är tänkt att förbättra det logistiska flödet och öka flexibiliteten. Såväl för verksamheten som för patienten.

– Tanken är att få alla aktiviteter gjorda på ett och samma ställe. Som provtagning, samtal, information. Vi kan göra EKG och enklare ultraljud av hjärtat också. Vi kommer från olika kliniker och samlas kring patienten i stället för att den ska gå runt, säger Erik Wikström, narkosläkare på operationsmottagningen.

Tobias Kjellberg berättar att storleken på operationssalarna, förutom två 100 kvadratmeterssalar är övriga på 60 kvadratmeter, är en stor fördel jämfört med de gamla trånga salarna.

– Förut, om vi fick en lucka i en mindre sal fanns det vissa ingrepp vi inte kunde göra där på grund av att salen var för liten. Nu slipper vi flaskhalsar och kommer kunna operera fler personer trots att vi inte ökar antalet salar.

– Huset är byggt för flexibilitet och är det första i Skandinavien som byggts med modulväggar. Det gör det möjligt att visa högupplösta bilder och flytta väggar om vi till exempel vill göra två salar av tre, fortsätter Kjellberg.

På CSK görs årligen 14 000 ingrepp. I nya huset ska den siffran öka, i synnerhet från och med våren 2018 då nästa etapp väntas stå färdig. I april stängs så operation väst för att renoveras och när den är klar kommer ytterligare sju operationssalar, totalt 21, vara i bruk.

– Under de första 1,5 åren kommer vi att ha andra öppettider som gör att vi kan ha samma volymer som i dag trots färre salar, säger avdelningschef Ulrika Nilsson.

Även uppvakningsdelen innebär ett stort lyft jämfört med tidigare utformning.

Möjligheten till avskärmade alkover (till och med ljudisolerade på barnuppvaket), men framför allt utökningen till sammanlagt 43 platser är en klar utvidgning.

– Det här är dimensionerat för det här flödet. Vi opererade betydligt fler på operation öst än vad som uppvaket dimensionerades för när det byggdes, säger Tobias Kjellberg.

Ekonomiskt budgeterades bygget till 1,3 miljarder kronor. Enligt Tobias Kjellberg finns 50 miljoner kvar, mycket tack vare ett uttalat verksamhetstänk under hela byggfasen liksom ett strategiskt upphandlingsförfarande.

– Vi har upphandlat allt vägg- och takhängande, som pendlar, bord, väggar och den steriltekniska delen, från en leverantör. Vi har gjort oss till en så stor kund som möjligt för att få så bra priser som möjligt för hög kvalitet.

Trots att huset ännu inte tagits formellt i bruk har ryktet om det redan spritt sig, berättar Tobias Kjellberg.

– Vi har redan haft tretusen studiebesök för att vi har konstruerat ett hus med ett annat flöde än vad som är vanligt.

-----

FAKTA

Nya operationshuset

• Storlek: 28 000 kvadratmeter.

• Byggstart: Våren 2012.

• Kostnad: 1,3 miljarder kronor.

• Antal operationssalar: 21 när operation väst integrerats (våren 2018). Än så länge 14.

• Antal uppvakningsplatser: 43, fördelat på 20 för framför allt inneliggande patienter som ska vidare till vårdavdelning, tio för barn, 13 för dagkirurgi och patienter som ej sövs.

• Huset är miljöcertifierat. Det finns också en passage till förlossningen och en sal för akuta kejsarsnitt.

Rätta oss
1 / 5
De nya operationssalarna är betydligt större än de tidigare och anpassade för alla typer av ingrepp.
2 / 5
Hybridsalen, med möjlighet att utföra ingrepp och göra röntgen, är ett ypperligt exempel på flexibiliteten i nya operationshuset.
3 / 5
Landstingsstyrelsens ordförande Fredrik Larsson (M) är nöjd över att fullmäktigebeslutet från 2011 äntligen blivit verklighet.
4 / 5
Hälso- och sjukvårdsregionen Tobias Kjellberg förklarar för Fredrik Larsson, landstingsstyrelsens ordförande (M) att operationshuset är det första i Skandinavien i sitt slag.
5 / 5
Det finns ett smidigt system för att ta om hand och förbereda alla instrument, berättar kvalitetsledaren Susanne Persson.
Aktuell artikel (1 av 1)
Nu öppnar framtidens operationshus

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!