Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 20 juni - vecka 25
Karlstad

Muslimska föreningar uppmanar till Vilksbojkott

Ikväll kommer konstnären Lars Vilks till Karlstads universitet för att tala om yttrandefrihet. Han är inbjuden av Utrikespolitiska föreningen. Nu uppmanar Islamiska kulturföreningen i Karlstad och Karlstad Unga Muslimer till bojkott av evenemanget.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Klockan 18 i kväll ställer sig Lars Vilks på scenen i Aula Magna på universitetet. Enligt evenemangsbeskrivningen ska han hålla ett föredrag om yttrandefrihet och dess gränser.

Lars Vilks blev känd för den breda allmänheten efter att ha tecknat islams profet Muhammed som rondellhund, något som ledde till att han blev hotad och attackerad. Han skyddas numer av säkerhetspolisen när han framträder offentligt.

Föreläsningen i Karlstad har nu fått två lokala muslimska föreningar – Islamiska kulturföreningen och Karlstads Unga Muslimer – att uppmana till bojkott av föreläsningen och av universitetet under tisdagen.

I ett pressmeddelande skriver de: ”Lars Vilks är en kontroversiell individ som missbrukar den yttrandefrihet vi alla uppskattar och utnyttjar den för att provocera på ett sådant sätt att den skapar anspänningar mellan grupper i samhället och att den utrikespolitiska föreningen i Karlstad i samarbete med Karlstads Universitet bjuder in honom att tala om yttrandefrihetens gränser efter hans tidigare handlingar och provokation mot muslimer genom hans karikatyr ser vi med oro på.”

På telefon förklarar kontaktpersonen Rauf Ahmadi att de nöjer sig med pressmeddelandet. De vill inte ställa upp på intervjuer eftersom de menar att de då ger Lars Vilks mer uppmärksamhet än han förtjänar.

– Han vill förnedra och provocera och vi vill inte vara med på det, säger han.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 8)
Muslimska föreningar uppmanar till Vilksbojkott

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!