Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 22 juli - vecka 29
Allmän

Mjölkbönderna får mindre betalt av Arla

Sedan år 2000 har antalet mjölkbönder i Värmland sjunkit från 347 till 129. Och tiderna ser inte ut att bli bättre.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Det senaste halvåret har spannmålspriserna, och därmed foderpriserna, stigit samtidigt som Arla har sänkt mjölkpriset gång på gång. Häromveckan sjönk det med ytterligare 5 öre per liter.

Anledningen är att det finns ett överskott av mjölk på världsmarknaden, som pressar ner priserna.

– De senaste nio månaderna har mjölkproduktionen ökat globalt men i samband med den ekonomiska krisen har efterfrågan sjunkit, vilket gör att priset på mejeriprodukter har gått ner internationellt sett, berättar Jonas Carlberg, chef för av- delningen mjölkpolitik på branschorganisationen Svensk Mjölk.

Till exempel har mjölkproduktionen på Nya Zeeland varit oväntat stor, vilket nu alltså slår hårt mot de svenska mjölkböndernas ekonomi.

– Arla skyller på världsmarknaden, men de expanderar utomlands samtidigt som de inte kan betala bönderna på den svenska marknaden, säger Andreas Larsson, som driver en ekologisk gård med 130 kor utanför Ölme tillsammans med sin pappa Sigvard Larsson och bror Jacob Larsson.

Deras intäkter ska täcka fyra löner, plus kostnader för bland annat veterinärbesök, myndighetskontroller och mjölktransporter, vilket blir allt tuffare att klara av.

– Just den här sänkningen var inte så stor men på ett halvår har Arla sänkt priset nästan en gång i månaden. Nu ligger det på 3,50 kronor litern, vilket är 30 öre lägre än det lägsta priset vi fick under Milko-tiden. Arlas framförhållning är skrämmande dålig. De sa för någon månad sedan att nästa halvår blir nog bättre, men så sänkte de priset igen istället, säger Sigvard Larsson.

Utöver det allt lägre grundpriset har också tillägget de får för sin ekologiska produktion sjunkit med 50 öre, från 1,30 kronor till 78 öre. Det beror på att konsumenterna blivit mer pris-medvetna och inte längre köper mervärdesprodukter i samma utsträckning. Helst skulle de nu se att priset ökade med en krona.

– Första halvåret i fjol fick vi 4,50 kronor och det var vi rätt nöjda med. Sen sjönk det drastiskt andra halvåret. Vi gick med i Arla i november och då var vi optimistiska efter Milko-krisen. Men ungefär samtidigt som vi kom in började de sänka priserna. Det är inte hållbart, fortsätter det så här kommer det att rensas väldigt, säger Andreas Larsson.

Men utvecklingen till trots är de hoppfulla inför framtiden.

– Nu är det bara att vänta på att priset höjs igen. Vi försöker se det positivt, folk kommer inte att sluta dricka mjölk.

Enligt Jonas Carlberg är det dock osäkert när en höjning av mjölkpriset kan bli av.

– Det går inte att säga när en återhämtning kan ske, det kan svänga väldigt. Det är svårt för mjölkföretagen att parera. De är högteknologiska och behöver arbetskraft, och kan inte sluta producera bara för att priserna sjunker. Därför vill vi nu bland annat att böndernas utbetalningar av EU-stöd ska tidigareläggas.

Rätta oss
1 / 3
Andreas, Jacob och Sigvard Larsson driver en ekologisk gård i Stubberud utanför Ölme. Det senaste halvåret har de fått se Arla sänka mjölkpriset gång på gång. Efter den senaste sänkningen är det nere på 3,50 kronor per liter, vilket är 30 öre lägre än vad de fick som lägst under Milko-tiden.
2 / 3
Mjölkproduktion är numera en högteknologisk verksamhet. Här mjölkas en ko med hjälp av en robot. Och nu hoppas Andreas Larsson att mjölkpriserna vänder uppåt igen så att gården klarar kostnaderna.
3 / 3
Aktuell artikel (1 av 1)
Mjölkbönderna får mindre betalt av Arla

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!