Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Torsdag, 21 juni - vecka 25
Allmän

Litet projekt gör stor skillnad

Bland lerhyddor, majsfält och boskapshjordar i östra Zambia slänger sig byborna med begrepp som folkhögskola, studiecirkel och lucia. Anledningen är att ett värmländskt biståndsprojekt finns där sedan två decennier tillbaka. I år ordnade projektet för första gången en resa till området. VF följde med.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Solen har gått ner över den zambiska landsbygden när bussen skumpar in i byn Kakoma. Tissel och tassel hörs inifrån en stor tegelbyggnad och när de 14 svenska resenärerna kliver in börjar ett band spela på sina hemmagjorda instrument. Välkomstsånger och vild dans brakar loss med enorm kraft och stora leenden glimmar i mörkret. Glädjen går nästan att ta på och de stela svenskarna vågar även de, efter ett par låtar, börja svänga på höfterna.

Det är början på en vistelse som besökarna sent kommer att glömma. Den kommande veckan i biståndsprojektet Zasps (Zambian Association Sustainable Projects) regi ska innehålla oförglömliga möten med människor som generöst delar med sig av sina livshistorier.

Kulturkrockar, skratt och tårar väntar.

Det var för drygt 20 år sedan som Agneta Håkangård från Karlstad startade biståndsprojektet i Zambia. Hon hade arbetat som lärare i svenska skolan i huvudstaden Lusaka och fick på så sätt kontakt med en man vid namn Jipson.

– En helg följde jag med honom till hans hemby som finns i det här området. Jag såg hur fattigt det var och lovade Jipson att jag skulle komma tillbaka om några år och göra något, säger Agneta.

När hon kom hem till Sverige läste hon socialantropologi och åkte på en studieresa till Bangladesh.

– Där kom jag i kontakt med Grameen bank (som fick Nobels fredspris 2006 och ger små lån till fattiga personer) och fick idén om mikrolån.

Projektet började med ett lån till sex bönder som kunde köpa utsäde och på så sätt komma igång med sin odling. Mycket har hänt sedan dess.

I dag nås närmare 150 000 personer av någon av projektets aktiviteter. Det finns en styrelse både i Zambia och i Sverige och cirka 700 svenska medlemmar. Inkomsterna kommer främst medlemsavgifter och donationer från medlemmarna i Sverige. Dessutom har Zasp vid flera tillfällen sökt Sidabidrag och fått det.

Det stora fokuset har flyttats från mikrolån och ligger nu på fattigdomsbekämpning genom utbildning och hjälp till självhjälp. Några exempel på verksamheter är brunnsgrävning, byggen och underhåll av skolbyggnader, löner till volontärlärare, stöd till föräldralösa barn, trädplanteringsprojekt, datakurser, snickeri och folkhögskola. I oktober i år var det dessutom premiär för att ta emot besökare.

Resan har funnits i projektledningens tankar under många år och syftet med den är att visa upp vad projektet gör för den som är intresserad samtidigt som man skapar en aktivitet som kan leda till inkomster.

– Många av de verksamheter vi har här, som snickeriet, affären och syateljén, går runt men genererar inga intäkter. Det blir mer som en service till invånarna, säger Agneta och förklarar att det är svårt att sälja saker eftersom det är väldigt få i området som har inkomster. De flesta lever på sina jordbruk.

Tillbaka till resan. Några dagar efter ankomsten besöker de svenska turisterna byn Jeke. De sitter på stolar och bastmattor tillsammans med kvinnorna, männen och barnen. Fullmånen är den enda ljuskällan som finns och stämningen är förväntansfull. Snart hörs de första tonerna av den konstiga sången som på senare år har blivit allt mer välkänd i området. ”Saaaanta luciia” sjunger de zambiska barnen som skrider fram i vita dräkter. De har ljus i sina händer och när de ställer upp framför den samlade skaran tar de i så att lerhyddornas halmtak nästan lyfter.

Luciatraditionen är bara en av många saker i området som påminner om Sverige och Värmland. Ett rum i en byggnad är uppkallat efter Stodeneskolan i Karlstad, på flera av brunnarna finns namn på värmländska donatorer och en kvinna som kommer gående i majsfältet med ved på huvudet bär en tröja med texten OBS Bergvik.

Det svenskaste av allt svenskt är ändå folkhögskolan som sedan några år tillbaka håller populära kurser för sammanlagt 260 elever om året. Kursernas syfte är att bekämpa fattigdom genom utbildning och några exempel från programmet är nya jordbruksmetoder, kompostering, hur man skulle kunna lösa aidsproblematiken och demokrati på familjenivå.

75 procent av alla som går kurserna måste dessutom ordna en studiecirkel i sin hemby för att sprida kunskaperna vidare. Studiecirkelns möten och medlemmar ska noga dokumenteras och kontrolleras senare av representanter från Zasp.

Den stora förändringen som folkhögskolan leder till är enligt projektledningen att folk blir mer benägna att klara sig själva. De nya jordbruksmetoderna ökar möjligheterna till bättre skördar vilket minskar hungerperioderna.

John Nglube från byn Jeke ser också en skillnad på attityder och samtal.

– I min familj har vi börjat prata mer med varandra och låter alla, även barnen, komma med idéer. Tidigare har jag bestämt allt. Nu diskuterar jag med min fru om vad vi behöver till hushållet, säger han.

Agneta Håkangårds funktion i projektet är att vara länken mellan Zambia och Sverige. När hon startade jobbade hon som lärare på bland annat Stodeneskolan och Skåreskolan i Karlstad. Nu är hon pensionär och åker till Zambia under två långa perioder per år.

Hon beskriver livet och tiden med projektet som en berg- och dalbana. Varje dag verkar vara ett äventyr och historierna om människorna och alla händelserna tar aldrig slut.

– Det gör inget att det inte finns någon tv här. Det går inte att hålla något hemligt i en by och vi har drama så det räcker och blir över, säger hon och berättar om otrohetsaffärer som avslöjats, pinsamma missförstånd och släktfejder.

Agnetas engagemang för projektet är enormt. Under tiden besökarna är där sitter hon inte ens ner för att äta. Hon flänger omkring för att ordna med studiebesök, ta itu med problem och planera framtidsprojekt.

Trots flera motgångar, svek och tårar under projektets två decennier förstår besökarna vad det är som gör det värt att kämpa för.

Människorna, som trots att många av dem inte ens äger ett par skor, är de mest generösa man kan tänka sig. De delar med sig av sina liv, sina skratt, sin dans och sin glädje.

– Trots alla dalar är topparna så mycket högre, säger Agneta.

Rätta oss
1 / 12
Många av byborna är fattiga men de vet hur man tar hand om varandra.
2 / 12
Området saknar elektricitet och maten lagas över öppen eld.
3 / 12
Läraren Mister Chisamba startade en skola i sin hydda eftersom det inte fanns några lokaler. Zasp har nu byggt en skola med två klassrum men pengarna räckte inte till bänkar. Barnen sitter därför på golvet under lektionerna.
4 / 12
Lekplatsen som finns i projektcentret är en gåva från barnen på Stodeneskolan i Karlstad.
5 / 12
En Zasp-medlem från Göteborg har bestämt sig för att sponsra ett fotbollslag från områdets resa till och deltagande i Gothia Cup. Nästa sommar åker därför 18 zambiska 15-åringar och fem vuxna till Sverige. Upplevelsen lär bli något de sent kommer att glömma med tanke på att många av dem aldrig ens har varit i en stad och exempelvis aldrig sett en asfalterad väg.
6 / 12
Har man ingen skolväska tar man vad man har. I byskolan Langwani har barnen sina böcker i sockerpåsar.
7 / 12
Byborna bor i hyddor med väggar av lera och tak av gräs.
8 / 12
Agneta Håkangård från Karlstad startade Zasp för drygt 20 år sedan. Här poserar hon med några av projektets anställda i Zambia.
9 / 12
När Agneta Håkangård precis hade startat projektet kom hon hem och visade diabilder för lärarna på Stodeneskolan i Karlstad. På en av bilderna syntes att byborna hämtade vatten ur samma hål som djuren drack ur. En av lärarnas mamma som sett bilderna blev så beklämd av det smutsiga vattnet att hon i hemlighet startade en insamling. Några veckor senare kom hon till Agneta med ett kuvert med 2 000 kronor i och sa att det var till en brunn. Så startade brunnsprojektet. Genom åren har 95 brunnar donerats till området och fler är på gång. Rent dricksvatten har gjort stora insatser för folkhälsan i området.
10 / 12
I projektet behövs ingen tv eftersom varje dag är ett äventyr i sig. Agneta Håkangård berättar hela tiden spännande i historier om saker som har hänt i området.
11 / 12
Musiken står ofta i centrum för gammal som ung i byarna.
12 / 12
Tack vare solpaneler i projektcentret finns det möjlighet att hålla datakurser. Jessy Mtonga undervisar varje vecka människor från närområdet i Microsoft Word och Excel. Datakurserna är gratis och då kunskaperna om datorer i allmänhet är låg i Zambia kan ett diplom från kursen leda till jobb i någon av städerna.
Aktuell artikel (1 av 1)
Litet projekt gör stor skillnad

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!