Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 24 juni - vecka 25
Allmän

Havsörnarnas häckning halvdan

Havsörnarna är på uppgång i Värmland och de senaste åren har antalet revir ökat kraftigt. Däremot har färre örnpar lyckats med sin häckning i år.

Artikeln fortsätter efter annonsen

I år har länsstyrelsen räknat till 18 revir och elva häckningar, vilket är fler revir men färre lyckade häckningar än i fjol. Varför färre av örnparen lyckats med häckningen har enligt Jonas Bohlin, biolog på länsstyrelsen, flera orsaker. Dels har flera nya revir etablerats under året, och då häckar inte örnarna förrän efter något år. Några par har troligen häckat utan att länsstyrelsen haft tid att leta reda på boet, och sedan är det flera par som inte gått till häckning eller misslyckats med den.

– Det kan vara så att de störts i sin häckning, kanske av avverkning av skog eller att det har kommit folk för nära. De kan uppfatta det på långt avstånd och då lyfter de och smyger iväg. En regnig dag i april fryser äggen fort och förstörs om det blir genomblött i boet.

Ändå har havsörnarna fått ett rejält uppsving de senaste tio åren. År 2001 var reviren bara två, år 2012 var de upp i elva stycken och i år räknades till hela 18 revir.

– Det är normalt med en sådan här kraftig utveckling bland populationer som etablerar sig. Havsörnarnas ungar kommer oftast tillbaka till födelseområdet när det är dags för dem att bilda par, och då kan de öka mycket fort ett tag, säger Johan Bohlin.

Särskilt Säffle har utmärkt sig som länets havsörnskommun.

– Det är jättebra örnmarker med stora grunda vattenom­råden där det är lätt för örnarna att hitta mat.

Att havsörnarna ökat så pass mycket de senaste åren är också ett tecken på flera lyckade projekt. Dels matningen med hjälp av åtlar om vintrarna, men även arbetet som gjorts för att förbättra Vänerns vatten.

Rätta oss
1 / 1
Havsörnarna flyttar både in och ut ur länet. Några värmländska örnar har bildat par i Danmark, samtidigt som lappländska och öländska havsörnar bosatt sig här. Foto: Ole-Tommy Pedersen
Aktuell artikel (1 av 1)
Havsörnarnas häckning halvdan

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!