Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 21 mars - vecka 12
Allmän

Flodkräftan på stark uppgång

Den svenska flodkräftan har länge varit på fallrepet och var ett tag i stort sett utrotad. Men nu tycks trenden ha vänt.Flodkräftan har återhämtat sig rejält, inte minst i de värmländska vattnen.– Vi har fått rapporter från flera håll att den nu är tillbaka på samma nivåer som under 60-talet, säger Tomas Jansson på Hushållningssällskapet.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Kräftpremiären hägrar runt kröken och i år räknar man från värmländskt håll med ett rejält uppsving för dem som har den svenska flodkräftan att förlusta sig på. Efter flera decennier av kräftpest, illegala signalkräftutplanteringar och ond bråd flodkräftsdöd så verkar nu flodkräftan vara tillbaka i gammal god form igen.

– Vi har väldigt många vatten som har en positiv utveckling nu. Man har mer kräftor än på väldigt, väldigt länge och vi har varit relativt förskonade från kräftpestutbrott under senare tid. Vi har till och med fått in rapporter om nya flodkräftvatten, där vi inte haft några tidigare kända bestånd, säger Tomas Jansson.

I år har de vädermässiga förutsättningarna för den relativt känsliga kräftan dessutom varit i det närmaste perfekta.

– Vi hade en varm försommar med en tidig kläckning, vilket gav en längre tillväxtsäsong än vanligt. Det är bra förutsättningar för att de ska hinna växa till sig och bli levnadskraftiga. Men frukten av det ser vi naturligtvis inte förrän om fem år när de är stora nog att tas upp, säger Tomas Jansson.

Men hoten mot flodkräftans existens är aldrig långt borta. Ett hot som stavas pest och som förs vidare med hjälp av signalkräftan.

– Egentligen är det ju inte signalkräftan i sig som är ett hot, utan de människor som bär kring med den, förtydligar Tomas Jansson, eftersom signalkräftan knappast på eget bevåg tar sig från ett vatten till ett annat.

– Men som tur är får nu in färre och färre rapporteringar även om illegala utsättningar. Jag tror att det äntligen börjar gå fram att signalkräftan inte är lösningen på ett problem, utan problemet i sig. Det har ju visat sig om och om igen att signalkräftan inte alls är lika lämpad för våra vatten som den inhemska flodkräftan.

Den svenska flodkräftan är fortfarande akut hotad, vilket är steget precis under utrotning. I‑dag finns mindre än 1‑000 bestånd i landet och i Värmland räknar Tomas Jansson med att det finns cirka 200 vatten med flodkräfta.

– Värmland och Dalsland är det kanske viktigaste området för flodkräfta i landet, säger han.

Men även om flodkräftan är utrotningshotad så ska man gärna både fiska den och äta den, poängterar Tomas Jansson.

– Absolut. Fisket är överhuvudtaget inte problemet. I motsats till andra hotade arter så är det i‑stället en förutsättning för att flodkräftan ska överleva och få vara kvar. Det handlar om att vi måste höja värdet på den för att kunna bevara den.

Morgan Schmidt

Rätta oss
1 / 2
Genom att placera ut yngel av flodkräftor i rena vattendrag har man lyckats få arten att återhämta sig igen. Under flera decennier har den svenska flodkräftan i stort sett slagits ut av den amerikanska signalkräftan som bär på kräftpest.
2 / 2
Tomas Jansson
Aktuell artikel (1 av 1)
Flodkräftan på stark uppgång

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!