Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 24 april - vecka 17
Allmän

Efterlysta av Interpol efter vanvård av barn

Fyra syskon i en värmländsk kommun har omhändertagits med omedelbar verkan på grund av vanvård. Föräldrarna är efterlysta via Interpol efter att myndigheterna i hemlandet inte hittat dem. Inget av barnen har gått i skolan.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Familjen, som är från ett västeuropeiskt land, flyttade troligen in i den värmländska kommunen i våras. Det är i alla fall då som socialtjänsten får den första anmälan om barnen. Familjen har tidigare bott i huset på somrarna, men när socialtjänsten knackar på är det ingen som öppnar.

På försommaren anmäler personalen som arbetar bredvid huset att ett barn i femårsåldern leker ensam ute om kvällarna. Dessutom finns ingen el i huset och anmälarna misstänker att elen tas från företagets elkopplingar. När socialtjänsten åker dit flera gånger öppnar ingen. Ytterligare en anmälan kommer till socialtjänsten att det verkar bo barn i huset, och socialtjänsten har också fått reda på att det inte finns vatten i huset eftersom fakturorna inte betalats.

Den 12 juli går så socialtjänsten in i huset, tillsammans med polisen, efter lång väntan på att mannen i huset ska öppna. De fyra barnen, som visar sig vara mellan sju och 16 år, sover och vaknar inte till en början, trots att klockan är halv tre på eftermiddagen. I huset ligger saker överallt, polisen hittar petflaskor fulla med urin och det ligger fullt med våtservetter slängda. Föräldrarna påstår att huset har vatten och el, och mamman säger att familjen tänkt flytta till Sverige permanent.

Men efter att barnen tagits med till ett familjehem – där man noterar att de har problem med att klara av sina toalettbestyr, att de är bleka och har dålig hygien – upptäcker polisen att familjen är efterlyst via Interpol. Det är polisen i deras västeuropeiska hemland som söker dem. Det eftersom att barnavårdsnämnden utrett dem i flera år men inte har lyckats få tag i dem eftersom de flyttat vidare hela tiden.

16-åringen i familjen säger att de bott i den värmländska kommunen på somrar och storhelger, dessförinnan har de bott i Frankrike och även i Norge. Ingen har gått i skolan, men fått viss hemundervisning.

Barnen är nu omhändertagna i familjehem i väntan på vad som kommer att hända med föräldrarna.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 1)
Efterlysta av Interpol efter vanvård av barn

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!