Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 24 april - vecka 17
Allmän

Brist på psykologer vid vårdcentralerna

66 procent av Värmlands vårdcentraler har varken psykolog anställd eller vårdavtal med en privatpraktiserande psykolog. Psykologförbundet kräver att bristen rättas till.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Socialstyrelsen förordar psykologisk behandling vid ångest och depression. Mentillgången på psykologer varierar stort mellan olika landsting, visar en kartläggning som Psykologförbundet har gjort.

Gotland, som har tillgång till psykolog på alla vårdcentraler, får godkänt. MenVärmland, tillsammans med Östergötland, Norrbotten och Kronoberg, får underkänt.

Sammantaget saknas psykolog vid en tredjedel av landets vårdcentraler.

– Tyvärr är tillgången till psykolog ojämn över landet så vården blir inte jämlik, säger Sveriges psykologförbunds ordförande Anders Wahlberg i ett pressmeddelande.

– Den psykiska ohälsan ökar, inte minst bland unga och kvinnor. Även om siffrorna pekar i en positiv riktning är behovet av psykologisk behandling fortfarande större än tillgången till psykologer på vårdcentraler.

Fotnot: I kartläggningen som Psykologförbundet gjorde under perioden maj till december 2015 har 1159 av landets totalt 1178 vårdcentraler besvarat frågorna.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 1)
Brist på psykologer vid vårdcentralerna

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!