Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 18 augusti - vecka 33
Allmän

App ska stoppa mobbning

Hot, mobbning, och kränkningar på nätet blir allt vanligare i Sverige, samtidigt som antalet självmord bland unga stiger. Problemen växer, men hur kommer man åt dem?– Ett sätt är med hjälp av teknologi, tror Tobias Wernius som har utvecklat mobilappen Speak Up, ett verktyg för att göra skolorna säkrare.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Mobbning är inget nytt fenomen, men sedan internet blivit en stor del av unga människors vardag så dyker problemen allt oftare upp där. Det innebär att frånvaro från skolan genom lov och helger inte längre innebär något avbrott från utsattheten, och antalet människor som utsätts för kränkningar blir allt större.

– Enligt skollagen ska alla skolor ha en rutin för att ta emot klagomål, men enligt skolinspektionen så brister de ofta. Vi vill ge skolorna ett system och eleverna ett modernt verktyg för att kunna säga ifrån, säger Tobias Wernius som utvecklar tekniska verktyg för att komma åt de nya problemen i informationssamhället.

Tobias, som växte upp på Hammarö tror att nästan alla har upplevt mobbning på något sätt. Den 37-årige värmlänningen har de senaste sex åren arbetat på ett internationellt företag i Stockholm som utvecklar programvara. Projektet han arbetar med heter Social vision vars senaste satsning är appen Speak Up.

– Det vi har tagit fram är en applikation för mobiltelefoner där skolelever anonymt kan rapportera om de ser att någon blir mobbad, mår dåligt eller något annat, utan att behöva prata med en vuxen. Jag tror att det är enklare att säga ifrån om man slipper gå och knacka på hos skolans rektor eller kuratorn, säger Tobias.

Appen finns redan på Google play och förväntas i dagarna även bli tillgänglig via Appstore. Därefter ska den testas i skolmiljö i samarbete med Östersunds kommun.

– Jag hoppas att appen kan vara en pusselbit som bidrar till att förhindra att unga far illa, säger Tobias Wernius.

Mer information om appen finns på hemsidan nejtillmobbning.se.

Rätta oss
1 / 1
Värmlänningen Tobias Wernius har utvecklat en mobilapp som gör att elever enkelt och anonymt ska kunna rapportera till exempel mobbning. FOTO: Hasse Almqvist
Aktuell artikel (1 av 1)
App ska stoppa mobbning

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!