Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 23 mars - vecka 12
Nyheter

Älgjakten i gång i norr: ”Mest inventering nu”

Foto: Sanna Emanuelsson/arkiv

I måndags började älgjakten i de två nordligaste älgförvaltningsområdena i Värmland.

– Det är mest inventeringsjakt än så länge, säger Thomas Fröman i Likenäs.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Han är styrelseledamot i Jägareförbundet Värmland och sitter med i klövviltsgruppen. Själv ger han sig inte ut i skogen förrän på torsdag nästa vecka.

– Det blir också mest inventeringsjakt, säger Thomas Fröman.

– Hittills har kanske ett 20-tal älgar skjutits här uppe. Det har varit ganska få jaktlag ute den här veckan. Huvudjakten för oss här uppe i norr blir i oktober som för övriga Värmland.

Den startar måndag 9 oktober och pågår till 28 februari nästa år.

Även för Finnskoga-Dalby och Ljusnans älgförvaltningsområden, som är igång nu, pågår jakten till sista februari nästa år. Men där gör ett kort uppehåll i jakten 24 september till 7 oktober.

Totalt sköts 3 003 älgar i de tio älgförvaltningsområden som berör Värmland under förra höstens och vinterns och jakt. Ungefär hälften var kalvar och hälften vuxna älgar. Sett till avskjutningsprocenten så sköt inget älgförvaltningsområde fullt. Närmst kom Fryken-Glafsfjorden och Klarälven-Fryken där 67 respektive 72 procent av tilldelningen på tjurar nåddes.

Förutom älgjakten i norr så pågår också björnjakt i hela Värmland, där två bamsar får skjutas. Men ännu har ingen fälld björn rapporterats.

– Det brukar vara lite trögt. De som är intresserade av björnjakt åker norrut i landet, eftersom vi har så få björnar här. Troligen skjuts inga björnar här förrän älgjakten är igång i hela länet. Då blir det så mycket liv i skogen att björnarna börjar röra på sig, säger Thomas Fröman.

Rätta oss
1 / 1

Hittills har ett 20-tal älgar fällts i Värmlands två nordligaste älgförvaltningsområden där jakten började i måndags. Bilden är från älgjakten 2014.

Aktuell artikel (1 av 8)
Älgjakten i gång i norr: ”Mest inventering nu”

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!