Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 22 april - vecka 16
Karlstad

Vinnande chokladfabrikör ska starta fabrik i Kristinehamn

Intensivt mingel. fartfylld show, nervösa finalister och en lycklig vinnare – årets Ramp förenade nytta med nöje och bjöd på underhållning med hög kulfaktor.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Vi hälsades i entréhallen av vilda vrål – rampfunktionärer bildade en jubelkör som hälsade varje anländande med glada vrål. Sedan minglade vi allt vad vi orkade – trångt blev det för alla var verkligen där.

– Kul att se att så många från näringslivet kommer, sa Victor Isaksen som sitter i Ramps referensgrupp.

Snart släpptes vi i Aula Magna som för dagen iscensatts för att passa årets tema – ”i rampljuset”. Hit hade sträckan varit lång för de fyra finalisterna som hade tagits ut via auditions och senare semifinal.

Tre minuter hade de på sig att presentera sina affärsidéer för jury och publik. För vinnaren Shakir Al-Muhammadawi gavs nog extra tid eftersom han måste använda tolk för att presentera sin idé.

Juryn bestod av riksdagsledamot Nina Larsson, innovationsforskare Hans Björkman och entreprenören Jan ”Flash” Nilsson och deras uppgift var svår eftersom de fyra finalisterna var komplett olika i utstrålning och framförande. Två av tre satte ändå Shakir Al-Muhammadawi som vinnare och när även publiken visade sig ha fallit för den entusiastiske chokladfabrikören från Bagdad var saken klar– eller lät vi oss möjligen charmas av den improviserade tolken för dagen, Shamel Alhachami från svensk-irakiska handelskammaren?

Shakir Al-Muhammadawi kommer från en företagarfamilj som drivit chokladfabrik i Bagdad sedan generationer. Han engagerade sig i medborgarrättsligt arbete och tvingades därför lämna Irak och kom till Kristinehamn för fyra år sedan. Och nu har han alltså bestämt sig för att starta chokladproduktion i Kristinehman. Målsättningen är att till att börja med tillverka 15 sorters choklad och ha 35 anställda, inom fem år ska antal anställda ha vuxit till ett 60-tal och fabriken ska tillverka 35 sorters choklad.

Svenskarna äter 17 kilo choklad per person och år och den mesta chokladen importeras idag, det vill Shakir Al-Muhammadawi ändra på. Han tänker sig att sälja 40 procent av sin tillverkning inom Sverige, resten ska gå på export. Kontakter finns redan liksom en gedigen kunskap om branschen.

– Du är en modig man som kämpat för mänskliga rättigheter och extra modigt är det att starta företag i Kristinehamn, nu får vi döpa om Lusasken till chokladasken, sa Jan ”Flash” Nilsson.

Swednice heter vinnarens företag. Vad han vann? Ett tjänstepaket värt 50 000 för att utveckla sin affärsidé.

Rätta oss
1 / 2
Shakir Al-Muhammadawi, chokladfabrikör från Bagdad, jublar efter att ha kammat hem segern i Ramp 2010.
2 / 2
Juryn bestod av entreprenören Jan ”Flash” Nilsson, riksdagsledamot Nina Larsson och innovationsforskare Hvinnareans Björkman. Här språkar de med konferencier Christian Edwertz.
Aktuell artikel (1 av 8)
Vinnande chokladfabrikör ska starta fabrik i Kristinehamn

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!