Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 20 juni - vecka 25
Näringsliv

Skrämmande företagsformer

Svensk kooperation vädrar morgonluft och driver en informationskampanj om möjligheterna med kooperativt företagande. Men möts av häpnadsväckande passivt motstånd som ingen egentligen verkar kunna motivera.

Artikeln fortsätter efter annonsen

En väldigt enkel förklaring som fick mig att förstå skillnaden i grundprincip är att i kapitalistiskt företag äger kapitalisten kapital och produktionsmedel och hyr sedan in arbetare för att producera medan i ett kooperativt företag äger arbetarna produktionsmedlen och hyr in kapitalet. Båda typerna kan existera i en marknadsekonomi och företagsformen säger egentligen ingenting om vinstkrav, hållbarhetsprinciper eller samhällsnytta. Jag ska erkänna att jag nog sett kooperativa företag som lite ”godare” rätt över men ett kooperativt företag kan vara miljöförstörande och råvaruexploaterande likaväl som ett kapitalistiskt kan arbeta sunt med hållbarhet och värna om sina anställdas hälsa.

De kooperativ vi sett växa till jättar har inte ägts av sina anställda utan av sina medlemmar men Svensk Kooperation hävdar att i grunden är kooperativa företag idéburna och vill göra ekonomisk och social nytta både för sina medlemmar och för samhället.

Som sagt, traditionella företag kan vara lika socialt nyttiga så det finns ingen anledning att gå in och göra revolution i existerande sunda företag. Men den kooperativa formen är en lysande idé inför det vi nu ser är ett växande problem i Värmland – generationsskiftena. Många små eller till och med medelstora företag faller när grundaren och ägaren börjar bli till åren, vill pensionera sig men saknar arvingar som vill ta över. För Sverige – och Värmland – är det ett högaktuellt problem eftersom ”Jätteproppen Orvar” dvs. 40-talisterna egentligen redan gått i pension även om småföretagare brukar vara kvar i arbetslivet längre än lönearbetare.

När jag själv en gång i tiden tröttnade på det företag jag hade anställda i erbjöd jag medarbetarna att köpa – men ingen var just då i situationen att de ville. Frågan om att starta ett kooperativt företag dök aldrig upp, ändå var vi allihop aktiva med demokrati- miljö- och rättvisefrågor.

I en globaliserad värld där förändringar slår mycket snabbare än förr är det viktigt med stor flexibilitet. Kapitalistiska företag löser konjunktursvängningar med att sparka/nyanställa personal, kooperativ kan lösa det med att solidariskt gå ner i arbetstid, eftersom de kan ägna de goda tiderna åt att bygga upp en kompensationsbuffert för att ge kompensationsförsörjning då inkomsterna inte räcker under en period. Att kompetensutveckla blir också flexibelt eftersom ägarna också är de som ska producera.

Överhuvudtaget finns det så många intressanta aspekter med kooperativ företagande att det är märkligt att inte fler initiativ tas.

Entreprenöriella ungdomar idag är intresserade av ekonomisk demokrati och att göra saker tillsammans - dags för oss etablerade att ta fram andra verktyg för företagande. Kooperativ är en bra idé i sammanhanget!

Filmen ”Ekonomisk demokrati” ligger f ö på nätet, man når den via Värmlandskooperativens hemsida.

 

 

Medvind:

• Kooperativa företag

En väldigt gammal idé verkar ha fallit i glömska men om vi nu tycker att det är självklart med politisk demokrati, varför är det inte lika självklart med ekonomisk demokrati? En sammanblandning av marknadsekonomi och företagsform verka ha gjort att många inte ser fördelarna med kooperativt företagande och visst! Det är inte lätt att samarbeta, se bara på politiken, men vinsterna för lokalsamhället i en globaliserad värld är värda eftertanke!

 

• Idea/I-mellan/Civilsamhället

Arbetstillfällen och krävs för at leva och bo i Värmland – men människan lever inte av bröd allena och vill vi ha dynamik, innovation och attraktionskraft för nytänkande måste vi också se till andligt kapital. Utbudet av traditionell kultur likväl som alternativa uttryck lockar, liksom spjutspetsföretag och sociala nätverk. Monetär lönsamhet används som argument för samhällsatsningar men social eller innovativ ”lönsamhet” är minst lika viktig.

 

• Smaka på Värmland

Det börjar bli tradition med den stora matmässan i Mariebergsskogen i skördetid och även om redaktören får medge att hon inte varit där (gillar inte trängsel) så är det oerhört positivt för näringslivsutvecklingen att de lokala livsmedelföretagen blir allt mer etablerade och väcker fortsatt förtjusning hos konsumenterna. Besökstrycket ökar och talar för att det också finns utrymme för ytterligare lokala matmässor och marknader.

 

Motvind:

• Normalisering av tågstrul

Med ett eftersatt underhåll i kombination med ökat resandetryck tar det naturligtvis tid att vända de ständiga förseningarna till Tåg i Tid. Men det är ändå oroväckande att resenärer idag verkar ha accepterat minst en timmes försening som ”normalt”. Pendlar man flera gånger i veckan blir det onödigt tidsspill även om man kan jobba på tåget. Urbaniseringen är inte förhandlingsbar, ska det fungera för oss i spenaten måste kommunikationerna fungera!

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 8)
Skrämmande företagsformer

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!