Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 22 juli - vecka 29
Näringsliv

Nyföretagandet minskar

Registreringen av nya företag på Bolagsverket minskade med 17,5 procent under november, i jämförelse med förra året. Siffrorna för Värmland följer med några undantag rikstrenden.Undantaget är Kristinehamn där man ser ökning i alla branscher och där särskilt näthandel verkar locka.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Så vi börjar väl med undantaget – på Nyföretagarcentrum i öst som hjälper aspirerande företagare i Filipstad, Storfors och Kristinehamn, visar rådgivare Börje Andersson på uppåtgående siffror.

– Jag kollade senast igår och jämfört med förra året har jag haft fler förfrågningar under den gångna månaden. Jag vet förstås inte hur många av de som begär råd som verkligen kommer igång men det verkar ändå positivt.

– Är det några speciella branscher de vill starta i?

– Nej, jag ser en hel del intresse för e-handelsbutiker, annars är det jämnt fördelat, hantverkare förstås och någon butik.

– Tittar jag på kön är det också jämnt fördelat, 54 procent män och 46 procent kvinnor har kommit för rådgivning hittills i år – och medelåldern är 39 år.

Ett steg ytterligare österut är utvecklingen mer i fas med riket.

– Nej, vi ser en tydlig nedgång jämfört med november förra året, men å andra sidan var det rekordsiffror då, säger Nils-Åke Gunnarsson, rådgivare på Nyföretagarcentrum i Karlskoga.

– Och man vet egentligen aldrig hur det ska följa konjunkturen, ibland kan nyföretagandet öka i och med att fler blir arbetslösa. Men den här gången är det nog frågetecknen i världsekonomin som hindrar, utvecklingen är väldigt osäker och eftersom de flesta som bär en företagsidé har ett jobb så skjuter man upp att börja med företagandet tills man ser hur det blir.

Under november månad i år registrerades 5 191 nya företag i de fyra vanligaste företagsformerna; aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Samma månad förra året nyregistrerades 6 294 företag. Det innebär en minskning med totalt 1 103 företag för perioden och en markant tillbakagång.

– En del av nedgången är en teknikalitet, det lägre kravet på aktiekapital innebar att många aktiebolag registrerades förra året som varit enskilda firmor tidigare, de var ju inte nya företag i verklig mening, tror Anna Hedborg, regionchef för Företagarna Värmland.

– Så är till exempel inte heller kooperativa företag med i statistiken och det är en företagsform som blivit ganska populär i Värmland.

– Det är rätt naturligt att nyföretagandet följer konjunkturen i övrigt, kommenterar Anna Hedborg.

Rätta oss
1 / 1
E-handelns kraftiga tillväxt om 14 procent innebär att allt fler vill starta webbutiker – något som rådgivare Börje Andersson i Kristinehamn också har noterat.
Aktuell artikel (1 av 5)
Nyföretagandet minskar

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!