Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Måndag, 23 april - vecka 17
Näringsliv

Expansionsplaner möter motstånd

Bäckebrons sågverk vill expandera i framtiden. Nu riskerar intilliggande privatbostäder att lösas in.Flera fastighetsägare har reagerat kraftigt mot planerna.– Kommunen måste förstå att man inte får tvinga bort folk från sina bostäder hur som helst, säger Clarence Crafoord, jurist på Centrum för rättvisa, som för två av de berörda fastighetsägarnas talan.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Det är i ett förslag för program för detaljplan som Sunne kommun färdigställt som Bäckebrons sågverks framtida planer presenteras. Företaget vill kunna utöka sin verksamhet och vill därför genom inlösen komma åt ett antal kringliggande fastigheter. Enligt Jan Olov Zetterberg på Bäckebrons sågverk handlar det om att man vill att en detaljplan över området uppförs, något man saknat under alla år.

– Syftet är att skydda vår verksamhet. Och vi får lättare att göra det om det är angett vad som är industrimark och vad som inte är det, säger han.

Men ett antal av fastighetsägarna motsätter sig sågverkets planer. Centrum för rättvisa är ombud för två av fastighetsägarna, paret Carl-Olov och Monika Fredriksson, vars fastighet har varit i familjens ägo sedan det byggdes på 1930-talet.

– De vill inte tvingas flytta. Det är Carl-Olov Fredrikssons föräldrahem och han har bott i huset i hela sitt liv, säger Clarence Crafoord.

En rad synpunkter på planen har inkommit. Flera fastighetsägare, förutom Fredrikssons, är kritiska. Även länsstyrelsen och en företagare i närområdet har en del kritiska synpunkter. Arne Olsson (M) är ordförande för miljö- och byggnadsnämnden i Sunne kommun och en av de politiker som kommer att få planen på sitt bord inom kort.

– Det måste ha sin gång, det här. Vi kommer att ställa ut planen och inhämta yttranden. Sedan får vi se om det går så långt som till att man gör en detaljplan, säger han och tillägger att situationen knappast är ett ”drömläge”.

– Det finns inget positivt med det här alls, så länge parterna inte kan komma överens. Jag tror att det här kan bli en utdragen process, säger Arne Olsson.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 8)
Expansionsplaner möter motstånd

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!