Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 17 januari - vecka 3
Munkfors

"Våra elever ska få den bästa utbildningen"

Från att ha legat i botten klättrar Munkfors med raketfart i rankningen från Lärarförbundet om hur bra kommunen är när det gäller skolan. En bidragande orsak är samverkan mellan alla inblandade parter i kommunen.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Projektet Samverkan för bästa skolan, är Munkfors största utbildningssatsning någonsin. Kommunen har under ett antal år arbetat med att höja elevernas kunskapsresultat och sedan något år tillbaka är man med i projektet Samverkan för bästa skola.

– När vi fick frågan från Skolverket om vi ville vara med i projektet så sa vi självklart ett ja och som ett led i detta ingår vi sedan januari 2016 nu i projektet. En fantastisk möjlighet och ett stöd för vårt arbete med att höja våra elevers kunskapsnivå, säger Anna Falk, verksamhetschef lärande och stöd i Munkfors kommun.

Efter att regeringen beslutade att lägga åtskilliga miljoner på skolan, fick Skolverket i uppgift att starta projektet Samverkan för skolans bästa och Munkfors är en av 130 kommuner i Sverige som är med i projektet.

– De första sex månaderna ägnades åt att planera hur vi skulle gå till väga, vilka som kunde hjälpa oss och då blev Karlstads universitet en samarbetspartner. De utbildar rektorer, lärare och huvudman för att de sen ska arbeta vidare ute på skolorna. Den första kickoffen hade vi i augusti 2016 och utbildningen pågår och hela projektet fram till 2018 höstterminen, men redan nu så är det skillnad på hur vi arbetar i de två skolor vi har i kommunen. Mer samverkan har bidragit till tydligare roller bland våra lärare och rektorer, berättar Anna Falk.

Projektet som ägs av Skolverket pågår fram till årsskiftet 2018/2019 men som Anna Falk och de andra inom skolverksamheten i Munkfors säger, där stannar man inte utan arbetet med att höja elevernas kunskapsresultat kommer alltid att finnas i Munkfors.

Är målet att hamna högst upp i rankningen?

– Nej så är det inte. Vårt mål är att ge eleverna i Munkfors den bästa utbildningen på ett professionellt sätt. Så våra elever kan nå dit de vill och ha hela världen framför sig, säger Anna Falk.

Anna Falk medger att kommunen har haft en dålig samsyn mellan de olika verksamheterna men att nu är det ändring på det och alla drar åt samma håll.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 8)
"Våra elever ska få den bästa utbildningen"

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!