Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 17 mars - vecka 11
Munkfors

Nu stänger sista banken – missnöjet växer på landsbygden

Foto: Markus Dahlberg / TT

Nu stänger de sista bankerna på tre värmländska orter.

Ett stort landsbygdsproblem, anser kommunerna som på tisdagen gick samman och bildade ett nätverk för att stötta varandra, och markera sitt missnöje mot storbankernas agerande.

Artikeln fortsätter efter annonsen

I dagarna stänger Swedbank sina kontor i Filipstad, Forshaga, Grums och Munkfors, ett besked som väckte irritation på sina håll när det kom tidigare i vår.

Inte minst från Mathias Lindquist, socialdemokratiskt kommunalråd i Munkfors som från och med fredag står helt utan bank då verksamheten flyttas till Hagfors.

– Det är ett hårt slag för landsbygden i hela Sverige när storbankerna väljer att göra så här, säger han.

Ja, det är inte bara i Värmland som Swedbank slår igen kontor. Under hela våren har det rapporterats om hur bankkontoren i bland annat Gammelstad utanför Luleå, Byske, Burträsk, Säter och Bräcke har gått samma öde till mötes och det hänvisas till den digitala utvecklingen och ett minskat antal besökare på bankerna. Swedbank har visserligen också öppnat kontor, som Utopia-kontoret i Umeå som hjälper kunderna att ansluta sig och använda de digitala tjänsterna. Men totalt har 34 kontor stängts igen under 2016 och så här långt in på det nuvarande året.

Som en kontring på den här utvecklingen har man i exempelvis Munkfors arbetat intensivt med frågan de senaste veckorna. Hela 75 företagare deltog på ett möte med Fryksdalens sparbank som Köpmannaföreningen, Företagarna och Företagsforum i Munkfors initierade och Lars-Erik Persson företräder dem i den här frågan.

– Det finns inte på kartan annat än att vi ska ha en bank i Munkfors, med det företagsklimat vi har och idrottsrörelsen. Det ska bara finnas, fastslår Lars-Erik Persson.

På tisdagen träffades ett antal representanter från kommuner i hela landet i Stockholm där det bildades ett nätverk vars syfte är att motarbeta utvecklingen och stötta varandra i de här frågorna framledes. Flera värmländska kommuner är med och har initierat det här samarbetet.

– Vi vill visa att vi även inom politiken sätter det högt på vår agenda och att vi inte accepterar det här, vi tycker det är åt helt fel håll om man ska lyckas med att få fler i egen försörjning och att få landsbygden överlag att växa, säger Mathias Lindquist.

I Munkfors har man arbetat för att få till sig en lokal aktör för att dels behålla en bank på orten, dels säkerställa att banken har den lokala närvaro och kännedom som krävs.

– Det här är definitivt en av de viktigaste frågorna just nu i och med att storbankerna lämnar landsbygden. Det här med den lokala närvaron ger befintliga företag möjligheter att växa och gör att även nya företag kan etablera sig och få tillgång till kapital. Och även för privatkunder utifrån huslån, nybyggnation av hus... det är många parametrar som spelar in och då är det viktigt att ha just den lokala närvaron och att det finns ett kontor på orten.

Den gemensamma målsättningen är att det ska finnas minst en bank i varje kommun.

– Vi kommer jobba med att stötta varandra och påverka så att vi ska få en etablering i kommunerna på landsbygden där storbankerna valt att lämna. Vi kommer jobba febrilt med att skapa tillväxt i hela landet.

Rätta oss
1 / 2

Nu stänger Swedbank sina kontor i flera värmländska kommuner.

2 / 2

Mathias Lindquist (S) och Lars-Erik Persson arbetar intensivt för att få till en ny banklösning i Munkfors eftersom den sista banken stänger på fredag.

Aktuell artikel (1 av 8)
Nu stänger sista banken – missnöjet växer på landsbygden

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!