Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 23 mars - vecka 12
Munkfors

Med hundarna i centrum

Foto: Håkan Strandman

När många hundutställningar tappat antalet utställare har Ransäter ökat sitt. I år är det 35 år sedan man arrangerade den första utställningen.

– Jag tror att många tycker att det här är en klassiker och väljer att komma, säger Gunilla Karlström.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Gunilla Karlström vice ordförande och Carina Olsson ordförande i Värmlands kennelklubb har sett en minskning av utställare runt om i Sverige, men inte i Ransäter.

– Vi har 2587 hundar här under helgen, det är faktiskt 50 stycken fler än förra året. Det kommer utställare från hela Europa, även om de allra flesta är från Norden. Vi har 400 norska hundar här under helgen, det är jätteroligt, säger Gunilla Karlström.

– Jag tror att många tycker att det är tradition att åka hit och att det är en väldigt fin plats att vara på, säger Carina Olsson.

Bland de 243 raserna som finns representerade är Whippet populärast. Hela 68 stycken Whippets blir bedömda under helgen.

– Vi har allt från valp till veteran, valp är mellan sex och nio månader och veteran är över åtta år. Däremellan har vi öppen klass, junior och ung hund, även tik och hane tävlar vi i. Det är en ren skönhetstävling där de utgår från olika kriterier som varje ras ska uppfylla, säger Carina Olsson.

Cathrin Östertun från Malung har haft Whippet i fyra år. När hon först skaffade rasen var den inte lika populär som den är nu.

– Det är väldigt bra hundar. De är lugna och riktiga soffhundar, även om det kan bli fart på dem när man tar sig ut i skogen. De älskar att krypa in under täcket, det är viktigare att hunden är där än sambon, skrattar Cathrin.

Rätta oss
1 / 3

Uppfödare. Magnus Boström från Karlstad föder upp rasen Borzoi och flera av hundarna i Ransäter kommer från honom.

2 / 3

Cathrin Östertun tillsamamns med Whippetvalpen Ultron åtta månader.

3 / 3

Gunilla Karlström och Carina Olsson från Värmlands Kennelklubb gladdes över det stora antalet hundar på plats.

Aktuell artikel (1 av 8)
Med hundarna i centrum

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!