Fredag, 22 september - vecka 38
Munkfors

Kommunalråden vädjar om skyddsjakt på varg

Länsstyrelsen beslutade före jul att en av de två vargarna från Olsätersreviret skulle skjutas. Nu vill kommunalråden i Hagfors och Munkfors att det beviljas skyddsjakt på båda vargarna.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Åsa Johansson och Mathias Lindquist, kommunalråd i Hagfors respektive Munkfors, skriver i ett brev till Länsstyrelsen i Värmland om att bevilja skyddsjakt på de två vargar som stryker omkring nära bebyggelser. Kommunalråden anser att frågan rör både Hagfors och Munkfors kommun.

Den 21 december skickade jägarförbundet i Munkfors in en ansökan om skyddsjakt på de två vargar som uppvisar ett oskyggt beteende. Länsstyrelsen sa först nej men ändrade sitt beslut till skyddsjakt på en varg.

Enligt länsstyrelsen finns det inget skäl att tro att vargarna ska vara farliga för de som bor i området men kommunalråden har en annan uppfattning i frågan och skriver i sitt brev: "Vi förstår människors oro och otrygghet när vargen kommer så nära inpå bebyggelsen, inte räds människor och har också dokumenterat skadat tamdjur. Vi vill noga poängtera att vi inte har några synpunkter på hur många vargar det ska finnas, eller egentligen var de ska finnas. Vår utgångspunkt är att våra kommuninnevånare inte ska behöva vara oroliga och otrygga på grund av närgångna vargar".

Kommunalråden tycker det är ytterst olämpligt att oskygga vargar rör sig i tätbebyggelse och uppmanar länsstyrelsen att bevilja skyddsjakt på båda vargarna innan något mer händer.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 8)
Kommunalråden vädjar om skyddsjakt på varg

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!