Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 24 oktober - vecka 43
Munkfors

Ett hav av prylar samlade

Antik- och samlarmässa lockar tusentals entusiaster
Foto: Håkan Strandman

Sedan starten har Ransäters Antik- och samlarmässa varit länets största. Under fredagen och lördagen går det att studera och köpa alla tänkbara historiska föremål på ortens hembygdsgård.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Solen skiner över de dryga 350 säljplatserna. Mässgeneralen Kjell Eliasson berättar att de kör på ett gammalt och beprövat koncept och förväntar sig runt fem till sextusen besökare i år.

– Den här platsen är gudomlig, det säger både säljare och köpare, att det är den vackraste mässan, säger han.

Det var på hans initiativ mässan startade för 24 år sedan. Kjell Eliasson tog kontakt med hembygdsföreningen och föreslog att de startade en antikmässa. Eftersom ingen av dem hade någon aning om antika prylar fick Kjell bli mässgeneral och så blev det av. Sedan dess har det bara växt.

– Jag tror många unga har ett miljövänligt tänk i dag, i kombination med att man ju kan bygga ett hem som är helt unikt på prylar som är lika billiga som om man köper nytt på IKEA.

Något som han tycker har ökat är intresset för skolplanscher, vykort och textilier.

– Man kanske inte har tid eller samma kunskap som förr vad gäller broderi till exempel, så då köper man i stället. Vad gäller vykort vill många se hur deras hembygd såg ut förr. Sedan är retro inne nu också, 50- och 60-tal.

Teak och vit vintage tycker han sig ana är på väg bort.

– Egentligen tycker jag samlarmässa är ett felaktigt namn, vissa kommer ju hitta bara för att köpa en sak för att förgylla hemmet, säger Kjell Eliasson.

På en säljplats sitter Per Pettersson från Lindesberg och putsar sina ljusstakar till ett glänsande tillstånd. Han har varit på Ransäters Antik- och samlarmässa sedan 90-talet och tycker det är lika trevligt varje år.

– Det här är toppen, suveränt bra. Det är mycket som gör det, atmosfären, att det kommer mycket folk och man får ett trevligt bemötande, säger han.

Mässan håller på i två dagar i tre logar och på den stora gräsytan i mitten av hembygdsgården.

– Till årets samlarmässa är alla varmt välkomna, såväl den inbitne samlaren, antikdeckaren, retroälskaren, pryljägaren som den som bara gillar vintage och vill gå hem med nya fynd, hälsar Kjell Eliasson.

Under lördagen kommer det finnas 200 veteranfordon samt Grålletraktorer på plats, samt möjlighet att få gratis värdering av konst och andra äldre föremål.

Rätta oss
1 / 4

Tore Sundgren har rest från Skåne med sina antika föremål, bland annat en fransk flamingo.

2 / 4

Per Pettersson är veteran på mässan.

3 / 4

Håkan Landström håller upp ett ståtligt kopparkärl.

4 / 4

En skolplansch från 40-talet på Hjalmar Branting och arbetarrörelsen, med Patrik Gutsche.

Aktuell artikel (1 av 8)
Ett hav av prylar samlade

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!