Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 23 mars - vecka 12
Munkfors

En modern förskola som möter framtiden

Foto: Daniel Olausson

På lördag är det invigning för den senaste storsatsningen i Munkfors – den nya förskolan.

VF fick en rundtur bland lekande barn i såväl fräscha som pedagogiskt uppbyggda lokaler.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Bara några steg in i den helt nybyggda tvåvåningsbyggnaden slås man av tre saker – vilken rymd det är, hur behagligt ljus det blir från alla stora fönster och tystnaden, inte minst. Till och med i den kalt inredda matsalen dämpas ljudet på ett effektivt sätt, en klart medveten funktion som uppskattas av alla.

– Det har vi fått väldigt mycket respons på från personalen som sagt att de märker att ljudnivån går ned också på barnen, när de sitter och äter blir det inte samma stress, säger förskolechefen Marita Jansson.

Förskolan består av fem avdelningar – två för 1-2-åringar, två för 3-4-åringar och en för 5-åringar – med plats för totalt hundra barn. Det har gått drygt en månad sedan man flyttade in i förskolan och när VF hälsar på är man ännu inte helt färdig med innemiljön.

För att få fram en miljö som passar såväl barn som pedagoger har en projektgrupp arbetat i 1,5 års tid med frågan och har bland annat gjort studiebesök på den nya förskolan i Kil. Det har resulterat i att man har fått till fyra gemensamma rum där olika aktiviteter kan genomföras.

Det handlar om ett rörelserum där det rockas frenetiskt med ringar undertiden två tjejer målar på den interaktiva projektorskärmen när vi tittar in, ett hemkunskapsrum där det ska bakas och experimenteras, en ateljé för bild och form, samt ett byggrum.

– Vi har också köpt in två robotar och satsat extra på teknik. Personalen går på kompetensutveckling, och det gäller även de andra enheterna där en från varje förskola är med, för att satsa lite extra på naturvetenskap och teknik.

Och med sin väl uttänkta, och nästintill enorma, utemiljö är 25-miljonerssatsningen en modern förskola som man från kommunens sida redan är riktigt stolt över.

– För mig som politiker är man fantastiskt glad över att vi fått till stånd den här förskolan, säger kommunalrådet Mathias Lindquist (S).

– Det absolut viktigaste för mig är att personalen har fått vara med och gjort det här, in i minsta detalj, så att vi verkligen får en förskola som funkar för framtiden. Det blev otroligt fint.

Förskolan invigs alltså på lördag med tal, bandklippning och öppet hus där det bjuds på tårta och minimunkar.

Rätta oss
1 / 5

Amanda och Noah trivs på sin nya förskola. Där bakom vilar Stella och Meja i de snillrika fönstren med utsikt över hela skolgården.

2 / 5

I rörelserummet råder full fart, och med den nya projektorn får tekniken plats i pedagogiken.

3 / 5

Mathias Lindquist (S) och Marita Jansson är båda väldigt nöjda med den nya förskolan.

4 / 5

Ellie och Elvin leker i kojan som man byggde under trappan som leder upp till andra våningen.

5 / 5

Namnet Lillmunkens förskola fick allmänheten vara med att ta fram.

Aktuell artikel (1 av 8)
En modern förskola som möter framtiden

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!