Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 23 mars - vecka 12
Munkfors

Byggstart för efterlängtade hyresrätter

Stort intresse för hyresrätterna som väntas bli klara i vår
Foto: Daniel Olausson

Kommunalrådet Mathias Lindquist (S) tog några symboliska spadtag med grävskopan.

I vår väntar inflyttning av de 24 nya hyreslägenheterna mitt i centrala Munkfors.

– Mycket trevligt, det andas framtidstro, konstaterar kommunchefen Jan-Olof Appel.

Artikeln fortsätter efter annonsen

I början på 2000-talet revs det ett bostadshus strax söder om kommunhuset. Det är den marken som grävskopan började förbereda på måndagen och i vår väntas ortens första nybyggda lägenhetshus sedan mitten på 1990-talet stå klart.

– Det var ett läge då, nu är det ett annat läge, säger Jan-Olof Appel.

– Här ser vi att det går att återvinna en gammal boplats. Det gör inget att riva gamla bostäder och sedan bygga nya, det kommer bli ett fantastiskt läge här.

Med en befolkning som ökar, många äldre som vill lämna sina villor och barnfamiljer som köper de få hus som finns på marknaden har ett bostadsunderskott uppstått i Munkfors. Lars-Erik Rohdin, vd för Husindustrier, såg behovet och efter en tids diskussioner med kommunen bestämde sig det lokalt förankrade företaget för att bygga ett hus innehållande 24 hyreslägenheter fördelade på ettor, tvåor och treor med en storlek mellan 40-70 kvadratmeter och en uppskattad månadshyra på 4000-7000 kronor.

Själva huskropparna är redan under tillverkning.

– Vi bygger dem här borta i fabriken, en del av huset står redan där borta. Det är fördelen med det vi håller på med – vi kan jobba i fabriken och producera hela tiden och parallellt schaktar vi en grund. Så det blir väldigt mycket kortare byggtid, säger Lars-Erik Rohdin.

Hur är intresset för lägenheterna?

– Vi har i princip intressenter på alla lägenheter redan nu, sedan vet vi inte hur många som skriver kontrakt.

I Torsby dröjde det inte länge innan det nybyggda lägenhetshuset i kvarteret Enen fick sällskap av ännu ett. Den centralt belägna tomten i Munkfors ger gott om utrymme för ytterligare byggnation.

– Jag hoppas ju att Lars-Erik tar en kontakt till våren och säger att han vill bygga ett till. Känslan är att vi kommer fortsätta öka vår befolkning, säger kommunalrådet Mathias Lindquist (S).

– Jag tror vi får smälta det här först så får vi se, sade Lars-Erik Rohdin.

Med några starka ekonomiska år i ryggen, en ny förskola som invigs i september, en ny sporthall på gång och allmänt välmående är Munkfors en kommun som mår bra för tillfället.

– Det är klart att det blir en viktig pusselbit i det arbetet vi bedriver. Vi känner att vi har vind i seglen, det går bra för oss och vi investerar som aldrig förr, konstaterar Mathias Lindquist.

Rätta oss
1 / 1

Kommunalrådet Mathias Lindquist (S) tog några symboliska spadtag med grävskopan, inför ögonen på bland andra kommunchefen Jan-Olof Appel och Lars-Erik Rohdin, vd för byggherren Husindustrier.

Aktuell artikel (1 av 8)
Byggstart för efterlängtade hyresrätter

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!