Torsdag, 21 september - vecka 38
Ledare

Vinstgivande nätläkare

Foto: Christine Olsson/TT

Internationella riskkapitalbolag kastade tidigt lystna blickar på den avreglerade svenska välfärden, där vinstuttaget var fritt och kontrollen dålig.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Det har startats mängder av privata vårdcentraler i attraktiva områden, där det finns många hyfsat friska och välavlönade presumtiva patienter. De ser hellre en ung snuvig patient i storstad än en äldre multisjuk i glesbygd. Den vinstdrivna primärvården styrs av efterfrågan, inte efter behov.

Bristen på allmänläkare födde ett privatiserat stafettläkarsystem, som dränerar den offentliga och underfinansierade primärvården ännu mer. Sveriges kommuner och landsting (SKL) har i många år försökt begränsa användningen av hyrläkare, men fortfarande ökar kostnaderna. Nu finns även sjuksköterskor att hyra in.

Nu har de privata vårdbolagen upptäckt en ny guldgruva. Läkarbesök via en app i mobiltelefonen är en mycket lönsam affär. Riskkapitalbolagen har sett nya möjligheter att tjäna enkla pengar och investerade en halv miljard kronor i fjol i digitala vårdbolag.

Nätläkarföretagen Kry och Min doktor har genom ett smart upplägg med ett underleverantörsavtal med fysiska vårdcentraler i Region Jönköping kunnat debitera alla andra landsting enligt en dyr utomlänstaxa.

För Stockholms läns landsting har det fått månadskostnaderna för den digitala vården att rusa i höjden, från 67 000 kronor i juni i fjol till nästan fem miljoner kronor i mars i år. Varje digitalt läkarbesök för barn eller patienter med frikort har fram till årsskiftet kostat landstinget i Stockholm 2 135 kronor, ett kraftigt överpris.

Nu har ersättningen halverats och SKL:s styrelse kom i förra veckan fram till att rekommendera ett pris på 650 kronor inklusive patientersättning per läkarbesök. Det är en nödvändig sänkning, vilket naturligtvis fått nätläkareföretagen att reagera. Rör inte våra vinstmöjligheter.

Smarta telefoner och appar kan bli viktiga inslag i framtidens vård och sjukvårdsminister Gabriel Wikström har satt digital vård högt på dagordningen. Men det ska givetvis vara den offentliga vården som tar täten i det arbetet. De privata företagen ska bara vara ett komplement.

Det finns även andra risker med de privata nätläkarna. De tar bara enklare fall och hänvisar allt krångligt till annan vård. Någon avlastning för de hårdare pressade vårdcentralerna blir det inte, tvärtom ökar trycket.

Det finns även risk för sämre kvalitet i bedömningarna, överförskrivning av antibiotika och att patienter vänder sig till de privata nätläkarna för att enkelt få ett sjukintyg. Men det stora problemet är att den grupp som mest behöver primärvården, de multisjuka äldre aldrig kopplar upp sig och får tillgång till den vård de behöver. De sitter i stället kvar i mer eller mindre ändlösa telefonköer.

Riskkapitalbolagens entré i nätläkarbranschen visar än en gång att det är orimligt att det fortfarande råder fritt vinstuttag i den skattefinansierade svenska välfärden. Det behövs ett vinsttak så att pengar går till att ge vård efter behov och inget annat.

Rätta oss
1 / 1

Läkarbesök via smartphone har hittills varit en lönsam affär för de privata vårdbolagen.

Aktuell artikel (1 av 8)
Vinstgivande nätläkare

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!