Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 21 mars - vecka 12
Ledare

Världen behöver fler rutor

Foto: Jessica Gow/TT

Guldpalmsvinnaren "The Square" handlar enligt regissören Ruben Östlund om ”ansvarstagande på individuell och samhällelig nivå”. Vad händer med oss och samhället om tilliten ersätts av misstänksamhet och främlingsrädsla?

Artikeln fortsätter efter annonsen

I början av Ruben Östlunds prisade film "The Square" vandrar den världsvane museichefen Christian över ett torg. Vid en husvägg sitter tiggare, samtidigt som någon försöker stoppa strömmen av människor med frågan: "Vill du rädda ett människoliv?".

Nej, det är det ingen som har tid till. Alla är upptagna, på väg till sitt, ända tills ett tumult får torget att frysa. Det slutar med att museichefen blir rånad på sin plånbok och telefon utan att han märkt någonting.

Ruben Östlund har en sällsynt förmåga att göra filmer som skakar om och lämna tittaren med obekväma existentiella frågor. "The Square" är inget undantag.

Det är en underhållande satirisk komedi om en pretentiös konstvärld, klickjagande pr-konsulter och mänskliga tillkortakommanden. Men den har också ett djupare och mörkare budskap. Den visar att civilisationens fernissa kan vara mycket tunn när man skrapar på den.

Vilket ansvar har vi och vilket ansvar tar vi mot våra medmänniskor? Ruben Östlund berättar i sitt hörvärda sommarprogram i P1 om hur han fick idén till filmen. Han och producenten Kalle Boman spånade kring en konstinstallation i form av en ruta, "en frizon där omsorg och tillit råder, där alla har samma rättigheter och skyldigheter utan åtskillnad".

Värnamo har nappat på idén och skapat en sådan ruta. Befinner man sig i den är det tillit och omsorg som gäller. Den är ett koncentrat av FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

Tillit är en bristvara i dag. Egoism och satsa på dig själv-ideologin har tagit över tankar på solidaritet och tolerans. I takt med att den relativa fattigdomen har växt och klyftorna har vidgats har i stället misstro och rädsla frodats.

Det har lett till att rika låser in sig bakom larm i "gated communities" och att avståndet mellan grupper och människor ökar. Tydligast märks det i relationen till de tiggande EU-migranterna.

Moderatstyrda Vellinge kommun kommer att införa tiggeriförbud i fyra centrala områden vid årsskiftet. Vellinges M-ledare Carina Wutzler tror inte att fattigdom bekämpas genom att tillåta tiggeri, men den bekämpas definitivt inte genom ett förbud.

De utsatta människorna är fortfarande utsatta. Wutzler tror att problemet försvinner om hon slipper se tiggarna, men det gör det inte. Här handlar det inte om tillit och omsorg, utan den raka motsatsen.

Tillit byggs inte i en handvändning, men tillit är ett kitt som håller ihop samhället. Den kräver ett ansvarsfullt ledarskap för att bekämpa fattigdom både lokalt och globalt, något som Vellinges moderater tyvärr inte visar upp.

Världen bygger inte tillräckligt många fredade rutor för att människor ska komma närmare varandra. I stället byggs hinder och murar för att stänga andra ute och det gör inte världen bättre. Vilken Ruben Östlund vill visa med sina filmer.

Rätta oss
1 / 1

Ruben Östlund har en sällsynt förmåga att göra filmer som skakar om och lämna tittaren med obekväma existentiella frågor. "The Square" är inget undantag.

Aktuell artikel (1 av 8)
Världen behöver fler rutor

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!