Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 19 januari - vecka 3
Ledare

Utan tvivel är man inte klok

Foto: Johan Nilsson/TT

Det har blivit ett stående inlägg på ledarsidan sedan ett par år; att ifrågasätta raseriet från människor som lätt låter sig manipuleras till raseriutbrott av falska "nyheter” och okunskap.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Det är onekligen enklare att bli arg utan att först sätta sig in i exempelvis kontexten eller källgranska, men det är verkligen så hopplöst fördummande. Inte minst om raseriet är befogat men på grund av okunskap riktas åt helt fel håll.

Häromveckan var det upprördhet över att inga män deltog i en riksdagsdebatt om #MeToo – trots att inga andra än respektive partis talespersoner (som i detta politikområde bara kvinnor) får delta i dessa debatter.

Denna vecka hade vi redan på onsdagen en radda virala inte alls källgranskade avgrundsvrål kring en friande gruppvåldtäktsdom som påstås vara beviset för rättssamhällets kollaps, en kvinnlig bankchef som ska ha nämnt Adolf Hitler som en person hon inspirerats av, högernationalistiska och konspirationsteoretiska mordanklagelser mot journalisten Robert Aschberg och ”avslöjanden” om att LO tänker bedriva valkampanj för Socialdemokraterna. (Det sistnämnda en överraskning och chock för moderata riksdagsledamöter uppenbarligen, förhoppningsvis har de flesta andra koll på att LO och S samarbetat i över 120 år)

Och ryggmärgsreflexen är att skrika först och kanske, eventuellt, på sin höjd kolla efteråt.

På tisdagen friade tingsrätten i Södertörn de män som stod åtalade efter en misstänkt gruppvåldtäkt i Fittja som fått stor uppmärksamhet i medierna. Det fick sociala medier att fullkomligen explodera av upprördhet. Helt begripligt förstås för alla som följt fallet i kvällspressen och lekmannamässigt tycker att fallet var en riktig ”slam dunk”.

Hätska och våldsamma hot riktas i flera Facebookgrupper, inte bara mot de åtalade männen utan även domaren och nämndemännen som gjort bedömningen att bevisningen inte räcker för en fällande dom. ”Rättssystemet är åt helvete” är man helt överens om och det föreslås både medborgargarden och lynchmobbar.

Domen däremot har väldigt få läst. Bland juristerna som gjort det är flertalet helt eniga om att utfallet, tyvärr, inte är konstigt alls. Åklagarens bevisning är för dålig. Polisens utredning är för dålig. Man kan inte fälla personer för allvarligt brott med kasst underlag.

”Jag har aldrig i en dom läst så stark kritik mot polisens arbete” noterar exempelvis advokat Viktor Banke – och konstaterar att det är här fallet står och faller. ”Kontentan är att man kan ha hur höga straff man vill - de är höga för grov våldtäkt - men om inte utredningen håller … är det verkningslöst.”

Rikta ilskan och kraven dit, inte mot domare som dömer i enlighet med lagen.

Men varför är vi så lättmanipulerade? Varför går vi igång på så mycket skit utan att vilka kolla källan? Ja, förmodligen för att vi vill att vissa saker ska vara sant för att det passar vår världsbild. Är känslan att rättssamhället är i gungning blir varje uppmärksammat rättsfall beviset för det.

Vi måste anstränga oss mer att ta del av även det som stör vår uppfattning om hur saker och ting egentligen ligger till i samhället. Utan tvivel är man nämligen inte riktigt klok.

Rätta oss
1 / 1

Demonstration i Malmö på tisdagen med anledning av den friande gruppvåldtäktsdomen.

Aktuell artikel (1 av 8)
Utan tvivel är man inte klok

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!