Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 21 mars - vecka 12
Ledare

Terroristerna kan aldrig vinna

Foto: Oriol Duran

Strandpromenaden i Nice, den största julmarknaden i Berlin, Westminster Bridge i London och Drottninggatan i Stockholm. Nu kan Las Ramblas i Barcelona läggas till den fruktansvärda listan över europeiska terrordåd där bilar har använts som vapen.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Terrordådet på den populära gågatan kom inte överraskande. Barcelona är den fjärde mest besökta staden i världen med över sju miljoner turister varje år. Alla har de vandrat på Las Ramblas.

Det är en upplevelse. Gatan är en smältdegel fylld av mångfald, frihet, glädje, öppenhet och massor av mänskliga möten. Las Ramblas är allt det som jihadisterna hatar.

Det är därför ingen slump att de valde ett sådant mål för sin blinda terror. Det är heller ingen slump att det finns 24 nationaliteter bland de döda och skadade.

Islamiska staten trängs tillbaka militärt i Syrien och Irak, men det betyder inte att terrororganisationen är på väg att besegras. IS har anhängare i Europa och taktiken är tydlig. Slå till mot civila mål, vanliga människor och gör det med enkla vapen. En skåpbil eller en kniv kan orsaka mångas död på kort tid.

Det är omöjligt att skydda sig helt mot den typen av terrordåd i ett öppet och fritt samhälle. Den spanska polisen är annars van att hantera och förebygga terrordåd. En stark polisiär närvaro, infiltrering bland misstänkta och gott samarbete med Marocko, Frankrike och Belgien har förhindrat flera attacker. Den här gången misslyckades polisen, men tolv mil söder om Barcelona hindrade de ett nytt terrordåd några timmar senare.

Så klart terrorn skapar rädsla. Det är en naturlig reaktion på ond, bråd död mitt i vardagen. Men rädslan i sig gör inte att terroristerna vunnit. Rädslan får inte förvandlas till hysteri och ogenomtänkta motåtgärder, för det är just det som jihadisterna vill.

Det krävs kylig vaksamhet och bättre globalt samarbete för att minska riskerna för nya terrordåd. Plus åtgärder på marken. Insatser bör göras för att förhindra att tunga fordon kan ta sig in på populära gångstråk. Det görs nu i Nice, tyvärr drygt ett år för sent.

Människor har återvänt till strandpromenaden i Nice, till gågatorna i Berlin och Stockholm. De kommer att återvända till Las Ramblas också. Ärren kommer att finnas kvar, liksom minnet av de oskyldiga som fallit offer för terrorn. Men det blir snart normal vardag igen även efter fruktansvärda terrordåd.

De fega terroristerna är få och människorna som vill leva sina liv i öppna och demokratiska samhällen så oändligt många fler. Terroristerna kan därför aldrig vinna den här kampen.

Rätta oss
1 / 1

Dödliga dåd på Las Ramblas, men terroristerna kan aldrig vinna.

Aktuell artikel (1 av 8)
Terroristerna kan aldrig vinna

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!