Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 21 mars - vecka 12
Ledare

Sluta krypa för Turkiet

Foto: Emrah Gurel

En svensk-turkisk journalist har gripits av brutal spansk polis under en helgresa till Barcelona. Turkiets alltmer diktatoriske president Recep Tayyip Erdogan jagar nu oliktänkande även utanför landets gränser.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Journalisten och människorättskämpen Hamza Yalcin satt i turkiskt fängelse redan 1979. Han flydde till Sverige året därpå och var med och startade den socialistiska och regeringskritiska tidskriften Odak Dergisi.

Nu anklagas han liksom hundratals andra turkiska journalister för terrorbrott och statsundergrävande verksamhet. Det är galna anklagelser byggda på mycket dålig grund.

Det sitter en annan svensk människorättsaktivist fängslad i Turkiet sedan början av juli anklagad för terrorverksamhet. Ali Gharavi greps tillsammans med bland andra tyske medborgaren Peter Steudtner när han deltog i ett seminarium om frihet på nätet.

Tyska regeringen kallade anklagelserna för absurda och det är just vad de är. Tyskland krävde att Steudtner släpptes omedelbart. Den svenska regeringen var mer försiktig och slog fast att man såg allvarligt på gripandet och uppmanade Turkiet att skyndsamt klargöra grunderna för anklagelserna.

Kanske tyst diplomati fungerar, men saker bör kallas för vad de är och inte skrivas om. En spade är en spade och Turkiets anklagelser mot de svenska medborgarna är vansinniga, liksom Erdogans jakt på journalister och oliktänkande.

– Turkiet har blivit en arresteringsfabrik, sa författaren Asli Erdogan i ett mycket läsvärt reportage av Carsten Jensen i DN i helgen.

Sedan det misslyckade kuppförsöket förra sommaren har 40 000 personer anhållits misstänkta för samröre med Gülenrörelsen, som av en paranoid Erdogan betraktas som en terrororganisation. Över 100 000 statstjänstemän har fått sparken. Rättssystemet har brutit samman och pressfriheten har strypts. Över 100 redaktioner har stängts av regeringen, 170 journalister sitter i fängelse.

Nyligen avslutades rättegången mot 17 journalister på regeringskritiska tidningen Cumhuriyet. De har publicerat komprometterande uppgifter om regimen, ungefär som Dagens Nyheter gjort och gör om den svenska regeringen.

Tänk om Stefan Löfven skulle iscensätta en rättegång mot reportrar på DN och anklaga dem för terrorbrott för att de utfört vanligt journalistiskt arbete. Det är otänkbart i Sverige, men det händer i Turkiet. Fyra journalister på tidningen är kvar i häkte och riskerar fängelse i upp till 43 år.

EU:s ledare är påfallande flata mot Erdogans väg bort från demokratin. Det är dags att sluta krypa för Turkiet. Men rädslan för att kritik skulle leda till att landet säger upp flyktingavtalet gör att omvärlden är oroväckande tyst om övergreppen på demokratin.

Utrikesminister Margot Wallström hoppas till och med på Facebook ”att Sverige och EU i framtiden ska kunna ha ett nära samarbete med ett demokratiskt och rättssäkert Turkiet där alla medborgares mänskliga rättigheter respekteras”. Det är omöjligt så länge Erdogan går i rakt motsatt riktning, mot ett allt mer odemokratiskt och rättsosäkert Turkiet.

Rätta oss
1 / 1

Protester utanför domstolen där rättegången mot regeringskritiska tidningen Cumhuriyet hölls. Frihet lyder rubriken på förstasidan, men fyra av journalister sitter kvar i fängelse och riskerar upp till 43 års fängelse.

Aktuell artikel (1 av 8)
Sluta krypa för Turkiet

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!