Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 24 oktober - vecka 43
Ledare

Skamligt mot de äldre

Foto: Pontus Lundahl/TT

40 000 äldre lider av undernäring inom äldreomsorgen. Ytterligare mer än 100 000 som har hemhjälp eller bor på äldreboenden riskerar att bli undernärda. Det visar ny statistik från det nationella kvalitetsregistret Senior alert och Socialstyrelsens statistikdatabas.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Sifforna är skrämmande och upprörande, men de kommer inte överraskande. Tidigare studier från universitetet i Jönköping visar att en fjärdedel av alla äldre kan vara undernärda.

Geriatrikprofessorn Yngve Gustafsson i Umeå har slagit larm gång på gång om det han kallar vanvård, svält och nästintill aktiv dödshjälp. Risken att dö ökar fyra gånger om man är undernärd.

Hur kunde det bli så här? Trots att vi vet att tillgång till mat är en mänsklig rättighet och trots att det är väl känt att rätt näring förlänger livet, ger högre livskvalitet och förebygger till exempel fallolyckor.

Ja, det kan bero på att de sjuka äldre tillhör de mest röstsvaga och diskriminerade grupperna i samhället. De har inte som de privata vårdbolagen starka lobbyorganisationer som talar för dem. De lider och svälter i det tysta.

Det är klart att det handlar om brist på kunskap och tid. Mindre än varannan kommun har tillgång till en dietist. Det jobbar en kvarts miljon anställda inom äldreomsorgen. De gör ett fantastiskt jobb, men drygt fyra av tio saknar vårdutbildning och de jobbar alla under allt hårdare tidspress.

Äldreomsorgen har fått ta över industrins tidsstudiemän. Och de privata företagen prioriterar vinster före de äldres mathållning.

De finns inte tid för hemtjänstpersonalen att se till att de äldre får i sig tillräckligt med mat, ännu mindre tid för dem att sitta ner tillsammans under måltiden. Inte ens när kommuner mäter förekomsten av och upptäcker undernäring bland äldre sätts rätt åtgärder in.

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) är förfärad över siffrorna om undernäringen. Hon besöker äldreboenden och träffar undersköterskor varje vecka och är medveten om problemet. Regnér inser att det handlar om brist på tid och personal, det vill säga pengar.

Hon hoppas att de två miljarder kronor extra om året som regeringen skjutit till äldreomsorgen ska förbättra läget. Socialstyrelsen och Livsmedelsverket har fått i uppdrag från regeringen att ta fram en handbok om näring och mat inom äldreomsorgen.

Det är bra, men det förutsätter att kommunerna och de privata omsorgsföretagen också utbildar personal och ger dem mer tid med de äldre. Att maten ska vara god borde vara en självklarhet, men så är inte alltid fallet.

Det är inte omöjligt att ge hemtjänstpersonalen en rimlig chans att hjälpa de äldre att äta sig mätta. Mer personal, ökad kontinuitet och mindre geografiska områden underlättar. Det gör att personalen lär känna de äldre bättre och vet vad de behöver.

Problemet går med andra ord att lösa. Det krävs bara en stark vilja att betala vad det kostar för att det ska smaka.

Rätta oss
1 / 1

Nya siffror visar att 40 000 äldre lider av undernäring inom äldreomsorgen. Det är skrämmande och upprörande siffror, som borde åtgärdas snarast.

Aktuell artikel (1 av 8)
Skamligt mot de äldre

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!