Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 22 oktober - vecka 42
Ledare

Sjuk försäkring falska intyg

Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Sjukintyg. ”Andelen människor som får ersättning från våra olika ersättningssystem har inte varit så låg sedan -92”, twittrade socialminister Annika Strandhäll (S) som svar på ett inlägg av Svenska Dagbladets ledarskribent Ivar Arpi som ifrågasatt om det verkligen går så bra för Sverige som regeringen vill hävda.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Strandhäll har rätt, men precis som under det borgerliga maktinnehavet är det inte självklart ett tecken på ett mer hållbart arbetsliv. Det kan, som många som kommenterade inlägget också betonade, handla om att sjuka människor nekas ersättning – trots läkarintyg.

Att regeringen i budgeten höjer taket i sjukförsäkringen och sänker skatten för de med sjuk- och aktivitetsersättning – de som likt pensionärerna exkluderats från jobbskatteavdraget – är välkomna reformer. Men problemen med en sjukförsäkring som sparkar ut sjuka kvarstår.

När regeringen i somras gav Försäkringskassan i uppdrag att kartlägga omfattningen av begärda kompletteringar av läkarintyg då den sjukskrivnes arbetsförmåga ska bedömas, var det efter flera år av konflikt mellan Försäkringskassan och hälso- och sjukvården.

Kassan menar att läkare skriver för dåliga intyg som kräver kompletteringar i tid och otid – läkarna kontrar med att ifrågasätta kompetensen att överpröva deras bedömningar hos Försäkringskassans handläggare.

Och mitt i skiten sitter sjuka människor som undersöks och bedöms av en läkare och får ett intyg på att de saknar arbetsförmåga – som långt senare underkänns av Försäkringskassan som kräver komplettering på komplettering som ändå leder till ett avslag.

– Den enskilde personen ska aldrig behöva komma i kläm i sjukskrivningsprocessen. Fokus måste vara på rätten till stöd, kommenterade Strandhäll utredningen.

Men där är vi inte i dag.

Istället har konflikten eskalerat. Läkare, rädda att deras patienter ska nekas ekonomiskt stöd för att Försäkringskassan inte ”förstår” deras sjukdom, känner sig nu tvingade att fejka sjukintyg.

P4 Göteborg (22/9) berättar om hur personer med den neurologiska sjukdomen ME/CFS får sjukintyg med helt andra diagnoser än de kopplade till sjukdomen – för att läkare befarar att handläggare på Försäkringskassan saknar medicinsk kunskap om ME/CFS.

– Han sjukskrev mig för en fraktur som redan läkt. Sedan skrev han att jag var deprimerad, vilket jag inte var. Men han vill hjälpa mig, på sitt sätt, berättar en kvinna till P4 Göteborg om en av sina läkare.

Avslöjandet gör förstås Försäkringskassan rasande.

Cecilia Udin är nationell försäkringssamordnare på kassan säger till P4 Göteborg att agerandet är oförenligt med läkares ansvar att lämna korrekta uppgifter.

– Det är viktigt att läkaren intygar det som den har sett vid undersökningen. Läkaren intygar med heder och samvete att det är rätt.

Medvetna feldiagnoser kan också leda till felbehandling av patienterna, som när Försäkringskassan ställer behandlingskrav anpassade efter vad som står på läkarintyget (och inte efter vad som faktiskt är fel på patienten).

Allt detta vet förstås läkarna – men gör det ändå eftersom det trots allt är ett "bättre" alternativ än att beröva sjuka alla möjligheter att försörja sig. Och vem kan förebrå dem efter att i många år bevittnat sveket från samhället när människor de bedömer är för sjuka för att arbeta nekas ersättning från ett trasigt sjukförsäkringssystem.

Rätta oss
1 / 1

"Det är aldrig ens fel att två träter", säger talesättet. Stämmer det även på konflikten mellan Försäkringskassan och den svenska läkarkåren?

Aktuell artikel (1 av 8)
Sjuk försäkring falska intyg

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!