Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Måndag, 19 mars - vecka 12
Ledare

Se upp för framtidsprognoser

Foto: Fredrik Sandberg/TT

För trettio år sedan blev jag och några till inbjudna för att säga hur världen skulle förändras till 2015. Ju mer jag förberedde mig desto osäkrare blev jag.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Ekonomer har ju ryktet att självsäkert yttra sig om nästan allting. Men kollar man i efterhand blir man föga imponerad.

Ett skräckexempel var en chef för brittiska patentverket som vid 1900 talets ingång begärde att verket skulle läggas ned eftersom ”allting som kunde uppfinnas redan hade gjort det”. Andra ekonomer har spått att TV aldrig skulle slå igenom, att utländsk textil- och varvsindustri aldrig skulle kunna konkurrera ut vår egna företag och så vidare. Se därför upp med framtidsprognoser!

Inbjudarna hade förväntat sig science fiction med massresor till rymden, piller i stället för mat och kulturell revolution. Men verkligheten är den att med bara någon procents tillväxt kan inte allt dramatiskt förbättras ens på 30 år.

Massor av produktion sker på nästan samma sätt i dag: Skolan, mycket av vården, matberedning, hotell, idrott, kultur etcetera. Det typiska har varit dramatiska förändringar genom datorer på områden som telefoni, post, bank, näthandel, medicinska specialiteter, spel och kontors- och industriarbete.

Men inte alltid som det förväntades. Det fanns massor av domedagsprofeter som hävdade att datorerna skulle skapa massarbetslöshet på kontoren.

Hur skulle någon kunnat förutsäga elektroniken? Den var inte frukten av massiva insatser av tusentals forskare utan främst att en ensam ingenjör, Kilby, bytte jobb sommaren 1958 och inte fick semester utan i fri ensamhet tog fram den första integrerade kretsen. Finns det Kilbys idag i Kina, i Indien som i tysthet skapar liknande revolutioner? Ingen vet!

Tidskriften Economist hävdar att elbilen och självstyrande fordon kommer att bli motorn i förändringen - kanske sant. Oljeberoendet kommer då att rasa, miljön räddas, maktbalansen i världen kastas om. Dagens jättar i branschen försvinner och med dem miljontals jobb.

Ingen vet om detta kommer att ske - om vi var säkra skulle oljepriset rasa direkt liksom värdet av bilbolagen och priset på begagnade bilar. Avgörande blir om man kan drastiskt förbättra batterierna. Ingen kan garantera det.

Nybilsförsäljningen slår rekord. Vad händer med de åken? Antag att Economist har rätt och elbilarna redan om några år blir så mycket bättre. Ställ då in er på att förvara årets nya bilar med andra reliker som de japanska bakmaskinerna, de stora surfbrädorna, spikmattorna, eldkråkorna, eternitplattorna etcetera!

Rätta oss
1 / 1

Tidskriften Economist hävdar att elbilen och självstyrande fordon kommer att bli motorn i förändringen - kanske sant.

Aktuell artikel (1 av 8)
Se upp för framtidsprognoser

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!