Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 17 januari - vecka 3
Ledare

SD visar vad de går för

Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Återigen har Sverigedemokraterna visat vilken sida de står på. Tillsammans med de fyra allianspartierna körde de över regeringen i riksdagen och beslutade om att införa den bortre parentesen i sjukförsäkringen.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Sverigedemokraternas tidigare starka stöd bland LO-medlemmarna sjunker sakta men säkert. Beslutet i riksdagen i förra veckan borde få alla löntagare att inse att Jimmie Åkesson inte leder ett arbetarparti. SD står på arbetsgivarnas och elitens sida i fråga efter fråga.

De har efter ett antal fina middagar redan svängt i frågan om vinster i välfärden. Deras nej förvandlades hastigt och mindre lustigt till ett ja. Det finns en lång rad andra exempel på hur Sverigedemokraterna går emot arbetarrörelsen och röstar mot regeringen.

De har sagt nej till krav på villkor i nivå med svenska kollektivavtal i offentliga upphandlingar. De har gått emot regeringens planer på att göra det billigare att vara med i facket.

De har sagt nej till en nollvision mot dödsolyckor på jobbet. De har avfärdat pengar till att stärka företagshälsovården och sagt nej till meddelarfrihet för anställda i privata välfärdsföretag. De vill inte ge välfärdsarbetarna rätt till heltid.

Och så nu detta. Med röstsiffrorna 163 mot 152 röstade SD tillsammans med alliansen för att återinföra stupstocken i sjukförsäkringen, som regeringen tog bort efter maktskiftet 2014. Nu riskerar en redan svag sjukförsäkring att bli ännu sämre.

"Vi menar att det nuvarande systemet är både kostsamt och riskerar att svika de sjuka, och i värsta fall förvärra tillståndet för många sjukskrivna", säger Jennie Åfeldt (SD), ledamot i socialförsäkringsutskottet, i ett uttalande.

Nej, det SD gör att svika de sjuka och förvärra tillståndet för dem. Den bortre parentesen är redan prövad. Införd av socialförsäkringsminister Ulf Kristersson 2010 för att få ned sjuktalen. Hotet om att bli utkastad ur sjukförsäkringen skulle göra folk friskare, trodde han.

Resultatet blev det motsatta. Sjuktalen ökade med 50 procent under fyra år. Samtidigt utförsäkrades 100 000 personer. Nu vill högeralliansen och Sverigedemokraterna tillbaka till det som inte fungerade.

Det är inte bra för samhället och definitivt inte för de sjukskrivna. Ingen kan piskas frisk, även om Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson fortfarande verkar tro det. Det de långtidssjukskrivna behöver är inte fattigdom utan bättre rehabilitering där arbetsgivaren har ett stort ansvar för att anpassa arbetsplats och arbetsvillkor.

Nederlaget i riksdagen är ett bakslag för regeringen och ett ännu värre bakslag för de långtidssjukskrivna. Socialminister Annika Strandhäll är förtjust efter pensionsuppgörelsen med de fyra allianspartierna, men med rätta mycket upprörd över deras ställningstagande i sjukförsäkringsfrågan.

Det hade varit läge att i pensionsförhandlingarna villkora att den förbättrade sjukförsäkringen inte fick röras. Nu ökar risken för att många blir besvikna över pensionsuppgörelsen och lika många blir arga för att stupstocken kommer tillbaka.

Rätta oss
1 / 1

Jimmie Åkesson bekräftar återigen att Sverigedemokraterna inte är ett löntagarparti.

Aktuell artikel (1 av 8)
SD visar vad de går för

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!