Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 21 mars - vecka 12
Ledare

Rusta ned – inte upp

Foto: ?????

Spänningen stiger på Koreahalvön och hotet om ett förödande kärnvapenkrig växer. Rysslands president Vladimir Putin varnar för att en "global katastrof". Det är hög tid att världen besinnar sig.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Nordkoreas ledare ber om krig, förklarade USA:s FN-ambassadör Nikki Haley när säkerhetsrådet sammanträdde i New York efter den senaste kärnvapensprängningen i den slutna kommunistdiktaturen. USA:s tålamod börjar ta slut.

Nordkoreas robotuppskjutningar och provsprängningar är oerhört provocerande och måste fördömas hårt. Sydkorea svarar med att öva attacker mot Nordkoreas kärnvapenanläggningar och förstärka robotförsvaret.

Läget skärps både verbalt och på marken. Nordkoreas ledare Kim Jong Un må vara galen, men att han skulle starta ett kärnvapenkrig där han och landet är givna förlorare är ändå osannolikt. Det finns ingen militär lösning på Koreahalvön. Alla inblandade borde lyssna på det ryska rådet om diplomatisk dialog.

Det finns upptrappare på flera håll. När Liberalernas partiledare Jan Björklund var befäl på Svea Livgarde uppmanade han rekryterna att "runka upp stridskuken ordentligt". Nu vill han tillsammans med övriga borgerliga partier fördubbla försvarsbudgeten och att Sverige blir medlem i Nato.

Om några veckor övar svensk militär tillsammans med Nato i den största militärövningen på svensk mark sedan 1993. Samtidigt genomför Ryssland en stor militärövning på andra sidan Östersjön. Någon avspänning är inte i sikte.

Alliansen är upprörd över att svenska regeringen tänker ratificera det FN-avtal om kärnvapenförbud som Sverige antagit tillsammans med 121 övriga länder. USA har hotat att de inte kanske inte rycker ut och hjälper oss vid en kris om avtalet skrivs under.

Men Sveriges mångåriga motstånd mot kärnvapen kan inte läggas ned så enkelt efter sådana hot. Nedrustningsarbetet behöver i stället intensifieras, inte bara för att Kim Jong Un hotar med att skicka kärnvapenmissiler mot Guam.

Donald Trump sitter med 7 000 kärnvapenladdningar, varav ett par tusen är utplacerade och skjutklara. Han har dessutom aviserat att han vill förstärka och utveckla kärnvapenkapaciteten. Vladimir Putin har ungefär lika många.

”Om vi nu har kärnvapen, varför kan vi inte använda dem?” frågade Trump en säkerhetsrådgivare under valrörelsen 2016. Nu hotar han Nordkorea med "eld och ett raseri som världen aldrig skådat". Att en lynnig narcissist sitter med kärnvapenkoderna i Vita huset gör inte världen säkrare.

Både Ryssland och Nato rustar upp. Båda hävdar att de gör det för att försvara sig. Natos budget är mer än tio gånger större än Rysslands.

Världen lade i fjol 1 686 miljarder dollar på militären, varav Nato står för drygt hälften, enligt fredsforskningsinstitutet Sipri. Omvandlat till svensk valuta handlar det om drygt 13 400 miljarder kronor på ett år. Det är en galen summa i en galen värld.

Ännu mer vapen, ännu mer hot och skrammel skapar inte en bättre och tryggare värld. Det som behövs är att upprustningstrenden bryts och att diplomati och samtal ersätter nya missiler, robotramper och kärnvapenspetsar.

Rätta oss
1 / 1

Nordkoreas diktator Kim Jong Un inspekterar en kärnvapenspets. Den livsfarliga upptrappningen på Koreahalvön fortsätter.

Aktuell artikel (1 av 8)
Rusta ned – inte upp

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!